Petr Voldán: Olympiáda za rohem

Podívat se na olympiádu, to se každému nepoštěstí. I když nemyslíme zrovna sportovce ale třeba jen diváky. Ne vždycky jsou totiž Olympijské hry někde poblíž - ne všichni jsou ochotni nebo schopni za takovou atrakci dát nemalé peníze. Jak ale tvrdí autor dnešní glosy Petr Voldán, když je olympiáda za rohem, kdo by váhal:

Nikoli, nemám potíž ze zeměpisem a moc dobře vím, že letošní letní olympiáda není nikde u sousedů, nýbrž její čas se začíná odpočítávat v hodně dalekém Riu. Brazílie je skutečně dost z ruky. Ani zatím nedošlo na to, že by se svět i někteří našinci zbláznili a olympiádu bychom si ochutnali se vším sladkým i hořkým - to asi spíš, rovnou u nás. I když takové snění tu občas propuká. Nicméně, zatímco při skutečné olympiádě by asi na města mimo Prahu sem tam spadl z olympijského koláče jen nějaký ten drobeček, teď začíná olympiáda hned na čtyřech místech a metropole mezi nimi není. Olympijské kruhy se budou točit o sto šest nejen na Lipně, v Plzni nebo Ostravě - svoji olympiádu mají i Pardubice.
A jestli člověk někdy přemýšlí i trochu o smysluplnosti pořádat stále megalomanštější hry, které některým organizátorům - viz současné Rio dělají dost potíže - pak u přiblížení olympijských myšlenek sportu pro lidi a blíž k lidem nemám ve spojení se čtyřmi zmíněnými místy zas až tak problém. Naopak, zdá se podle předběžného zájmu, že mít olympiádu za rohem či za humny, docela láká. Ani v těchto olympijských rozměrech se pochopitelně hry nevyhnou komerci, ale utopí se tu určitě o mnoho milionů méně, než v Brazílii. A úspěch a počin pro sportu i atrakce chtivou veřejnost si bude přivlastňovat také kde kdo. Což ale alespoň v mých očích nepřevažuje nad pocitem, že letní olympiáda ve spojení s létem u nás nemusí být v určité konstelace špatný nápad. A jen na okraj - v našich olympijských areálech asi ani nebude třeba mít strach ze všudypřítomného dopingu - troufám si tvrdit, že v různých gastro i nápojových formách bude nejen povolen, ale i podporován. Takže ať žije začínající olympiáda, ta za humny zvlášť a příjemný pátek i celý víkend.

Publicista Petr Voldán glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: pvo
Spustit audio