Petr Voldán: Právník v kupce sena

I když případ právníka, kterému soud přiřkl 337 milionů korun za zastupování ČSSD v kauze vlastnictví Lidového domu překryly o víkendu aktuální události kolem odchodu iráckých křesťanských uprchlíků, autor pondělní glosy se k němu vrací. Možná jako mnozí z vás nechápe, jak asi policie tohoto muže hledala, když se zcela volně pohyboval po republice. A tak teď Petr Voldán a glosa „Právník v kupce sena“:

Možná si naše slovutné státní instituce myslí, že apríl platí po celý měsíc duben, který se ostatně v mnoha zemích apríl jmenuje. Jen jmenuje, kdežto u nás asi panuje – jak jinak se má člověk dívat na zprávy, které bez uzardění vypouští policie, soud a další instituce, kolem hledání a nehledání právníka Zdeňka Altnera.
Co je pravda a co ne kolem tohoto případu a samotného protagonisty, čert ví. Tedy pokud rohatému nefandím. Ono i to, že už byl hledán interpolem kvůli jakémusi škraloupu na Slovensku je ve skládance kolem něho příznačné. A další podivnost. Policie mu údajně posílala poštu kamsi do Třebotova, kde ji nevyzvedával, protože má prý adresu v Praze. Ale pořád ho podle mluvčí hledala – i když přišel minulý týden k soudu ve zmíněném případu, který mu má vynést bezmála 400 milionů. Policie netušila, že tam je, soud zase nevěděl, že ho někdo hledá. Co to je za guláš? A jak věřit třeba plánům na propojení různých databází s našimi osobními údaji, zdravotními informacemi a tak dále a tvrzením, že to bude fungovat. Navíc, že to budou elektronické cesty bezpečné. Povídali, že mu hráli, když vidím to propojení mezi policií a justicí.
Leda, že by to bylo trochu jinak. Že někdo místo hledání koukal jen jedním okem a nebo prostě a jednoduše nedělal nic. Člověk se sice může ztratit. Ale tak veřejně známý asi jen tak ne. Divím se, že pro média to je nezajímavé a víc se věnují všemu okolo, jen ne těmto bez uzardění prezentovaným prapodivným informacím. Mně to prostě na rozum nejde, že se tu někdo může vytratit jako jehla v kupce sena. A tak už raději klidné pondělí i celý týden.

Publicista Petr Voldán glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: pvo
Spustit audio