Petr Voldán: Řekni mi zrcadlo, kdo je v zemi zdejší?

Zdá se, že problém obsazení křesla ministra kultury je vyřešen. Otázka, kdo jaké má v zemi kompetence, ale podle autora dnešní glosy zůstává. Něco už ale přece jen naznačuje Petr Voldán v tázacím titulku glosy.

Pohádková otázka má známé pokračování a celá zní takto - Řekni mi zrcadlo, kdo je v zemi zdejší i na světě nejkrásnější?

Svět nechme stranou a krásu pro tentokrát také

Zrcadlo naší kultury ale odpovědělo na otázku, kdo je v zemi zdejší v prosazování svých postojů nejsilnější. Protože sociální demokracie si sice může říkat, že nového ministra kultury namísto nechtěného starosty Nového Města na Moravě vybrala ona, ale fakticky je to výběr prezidentův.

Čtěte také

O jméno nejde. Hlava státu se jen ve hře se sociální demokracií a premiérem utvrzovala, že pokud bude chtít, prosadí svoji vůli.

Rychlé předběžné přitakání z Hradu na návrh bývalého ministra zahraničí tentokrát na post v čele kultury potvrdilo, že důvody, proč neprošel u prezidenta pan Šmarda byly jen zástupné.

A premiér v tom také trochu bruslí - s prezidentem odmítaným kandidátem by prý ve vládě sedět nemohl, ale nový nominand je pro něj přijatelný, byt´se obecně ví, že ho moc rád nemá. Navíc se o něm dříve příliš lichotivě také nevyjadřoval.

Takže, jak se ukázalo - kultura jako obor až tak podstatná ve hře nebyla

Ostatně ani pan Zaorálek se jí, jak prezident požadoval u starosty Nového města na Moravě, dosud hlouběji nevěnoval. Šlo o to, aby zrcadlo naší politické scény pochopilo a správně odpovědělo na modifikovanou otázku - kdo je v zemi zdejší nejvlivnější? A kultura má mít ministra, který se jím stane tak trochu z leknutí. Sám totiž přiznal, že jedním z hlavních důvodů k souhlasu s nominací bylo, že nedokázal říci předsedovi své strany ne, když viděl tu krizi kolem postu ministra kultury.

Lubomír Zaorálek

Jistý rozdíl v kandidátech ale je - narozdíl od komunálního politika se bývalý šéf resortu ministerstva zahraničí vyjadřuje přece jen - diplomatičtěji. Minimálně k dosavadním vztahům s prezidentem i premiérem to už předvedl. Jsou to přece jen svým způsobem jeho budoucí šéfové. Jeden papírově a druhý fakticky. A teď už příjemný pátek i celý víkend.

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.