Petr Voldán: Sám mám málo

Žádost z Číny, adresovaná nejen nám, ale i Evropské unii, abychom zvážili možnost pomoci zemi při obraně proti koronaviru, vyvolala rozporné reakce. Nicméně první oficiální vyjádření premiéra Babiše bylo odmítavé. Prý nemáme možnost nějakým způsobem pomoci, protože potřebujeme zásoby zdravotnických prostředků pro svoje lidi. Téma pro dnešní glosu Petra Voldána.

Čtěte také

Nedám, sám mám málo. Výrok, který známe hlavně z pohádkových příběhů nebo z diskusí znesvářených sousedů. Ve stejném duchu zněla reakce premiéra na žádost Číny, která se potýká s růstem šíření koronaviru a snaží se se světem spolupracovat i na omezení jeho rozmachu za hranice země. Nevím, kdo předsedovi vlády poradil nebo jestli šlo o jeho vlastní závěr po nějaké informaci od specialistů na naše zdravotnické zásoby.

Každopádně to nebylo vyjádření ani státnické, ani rozumné, natož lidské a lidsky pochopitelné.

Můžeme sice být s Čínou na poli politickem ve stavu oněch vzpomínaných znesvářených sousedů i když sousedy nejsme. Může to i dobře lahodit sluchu lidem, kteří mají proti jakékoli spolupráci s Čínou výhrady - a ti také premiérově reakci tleskají. Rádoby vlastenecky si libují, že má předseda vlády na srdci naše občany, my jsme přece přednější.

Svět na dosah ruky

A Čína je dost velká na to, aby si pomohla sama. Nezdá se vám to trochu moc “čechačkovské”, nikoli vlastenecké ale nacionalistické a navíc ne moc lidské a etické? Odmítnout a priory pomoc?

Že zrovna my Čínu nezachráníme, o tom žádná

Nezachránili jsme zrovna jen my ale ani Japonsko po Fukušimě, Austrálii při požárech, na nás nevisela obnova pařížského chrámu Notre Dame. Přesto jsme pomohli. Protože pomáhat je lidské, pomáhat je normální.

Čtěte také

Na základě nesouhlasných reakcí veřejnosti i politiků si to asi uvědomil i pan premiér. A už otočil - prý pomůžeme finančně. Pošramocený obraz skrblíků ze středu Evropy se navíc snaží napravovat i ministr zahraničí. Neměli bychom totiž zapomínat, že mohou přijít situace, kdy budeme pomoc potřebovat my.

No, ať už to bude jakkoli, jsem přesvědčen, že výroky ve stylu - “nedám, sám mám málo” patří vážně spíš do pohádek. V reálném životě by měla převládat známa pravda - tím, že pomáháme druhému, pomáháme i sami sobě. A teď už klidné pondělí i celý týden.

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.