Petr Voldán: Sklo jiskřivé i matné

I cyklistický peloton slavné Tour de France se aktuálně - byť dnes má volný den - pere o pohár, který pro vítěze vyrobili naši skláři. A české sklo je oblíbeným darem, kterým se u zahraničních partnerů prezentují také politici. Přitom na straně druhé sklářský obor jako takový zažívá různé turbulence a už na tom zdaleka není tak, jako dřív. Paradox, který je tématem dnešní glosy Petra Voldána.

Je to poněkud zvláštní, že se při různých významných příležitostech pyšní naši představitelé výrobky sklářského oboru, s oblibou prezentují šikovnost českých sklářů i vynalézavost a nápady designérů a přitom obor sám hodně ustoupil ze slávy a o nějaké velké stabilitě se ve sklářství asi mluvit nedá. Poslední informace o odbytových potížích jedné ze skláren je toho důkazem.

Je to jako noc a den. Sklo pro královské rodiny, státníky, švagrovou prince Charlese, Vatikán, palác saudskoarabského krále, sklenění andělé, co se před časem rozlétli mezi hollywoodské přátele manželky Michaela Jacksona. Sklo i pro špičkové sportovce - pohár pro vítěze slavné Tour de France, naše olympijské šampióny, Český lev pro filmaře a Thálie divadelníkům a mohl bych pokračovat dlouho. Zkrátka jeden z nejoblíbenějších dárků vůbec - to je sklo, tedy české sklo.

Brusírna

Na druhé straně zánik mnoha skláren, včetně historických, ztracená nejen pracovní místa, ale i mnohé zkušenosti, předávané po generace. Boj o přežití těch, kteří vytrvali a dokázali se přizpůsobit, specializovat, trefit do současného světa. Ten chce možná skla méně, ale neznamená to, že by se sklo z našeho života vytrácelo. Potvrzují to i úspěchy mladých sklářských designérů na nejrůznějších přehlídkách.

Svět se také začíná obracet zády ke kdysi tolik obdivovaným umělým materiálům a plastům, což by do určité míry mohla být zase šance i pro sklo. Ale je to stejné, jako v jiných oborech. Čekat jen na to, že si někdo vzpomene na tradici českých sklářů, že svět přijde sám pro české sklo, to nefunguje. Kdo nejde naproti, nehledá nové možnosti uplatnění skla, tomu se jeho lesk mění v mat.

Sklárna v Harrachově

A pokud tomu, abychom v oboru stále něco znamenali, budou nadále pomáhat i patrioti z řad politiků, sportovců, manažerů tím, že světové špičky všemožných odvětví budou soupeřit a soutěžit o ceny z českého skla - nebo že ohromí své partnery originálními dárky z rukou našich sklářů a designérů, bude to jen dobře. Ale teď už úspěšné pondělí i celý týden.

autoři: Milan Baják , pvo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.