Petr Voldán: Školní žactvo na výletech

Dnešní glosa nepotřebuje dlouhý úvod. Její autor ji opatřil titulkem, který téma jednoznačně charakterizuje. A tak je tu Petr Voldán a “Školní žactvo na výletech”. 

Stačí se jen trochu vnímavě koukat kolem sebe a člověku je při cestách kolem hradů, zámků, zajímavých přírodních lokalit nebo zoologických zahrad hned jasné, že nastal čas blízký konci školního roku. Zvýšený počet autobusů na parkovištích a kolem nich více nebo spíš méně organizované skupiny školáků. Což se pozná, protože se v jejich blízkosti vyskytuje i pár dospělých, sem tam se pokoušejících ten neklidný hrozen nějak udržovat pohromadě a v relativním klidu.

Časy se sice mění a s nimi i některé cíle školních výletů, stejně jako další detaily, ke kterým se ještě dostanu. Co ale asi přetrvává, to je rozsazení ve školních autobusech. Napověděl mi to nedávno internetem kolující obrázek s náčrtem sedadel autobusu a barevným odlišení cestujících účastníků školních výletů. Živá a humorná diskuse na toto téma - jak se říká - neměla chybu. Řada rodičů se totiž hned v situaci obsazení míst školního autobusu našla.

Organizační rozmístění žactva v autobuse během školního výletu

No řekněte, jestli to bylo za vás jinak - poslední sedačky v samé zádi autobusu, o které byl největší souboj, to jsou podle kresby místa třídních “machrů”. Nebo, chcete-li tzv. jádra třídy. Pár sedadel před nimi, to je doména “kámošů machrů”. Blíž přední části autobusu pak místa patří většině třídy s pojmenováním “normální” žáci. A zbývá pár sedadel pro údajné “podivíny”, dále “podivíny”, kterým bývá za jízdy lidově řečeno “blbě” a docela vpředu sedí žáci “šprti”, s nálepkou “kámoši učitelů” a pedagogický dozor či doprovod na školním výletě.

Myslím, že čtení tohoto zasedacího pořádku, který v jednoduché obměně zní - vzadu hluční žáci, uprostřed slušná většina a vpředu ti, kterým se dělá špatně a “šplhouni”, na tváři většiny z nás vykouzlí úsměv nebo nostalgickou zasněnost. Sem tam se přidá i chuť pověstných svačin. Dnes nahrazena nezbytným mobilem a další technikou a obživou z automatů nebo cukráren.

Ale ať tak či jinak, čas školních výletů je zkrátka tady. Jako každý rok a tak už teď pohodový pátek i celý víkend.

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.