Petr Voldán: Skoro donaha

Hodně často si stěžujeme, jak je ze všech stran ohrožováno naše soukromí. Ale sami se chováme mnohdy tak, že vůči okolí veřejně odhalujeme soukromé záležitosti způsobem, který autorovi dnešní glosy připomíná obnažování skoro donaha.

Kdybyste se zeptali neznámé vám paní na ulici, jakou velikost spodního prádla si kupuje, netroufám si vůbec odhadnout, jakou asi erupci zloby a možná i nadávek by to u ní vyvolalo. Podobně negativní reakci by pravděpodobně spustila i otázka na mladého podnikatele, kolik platí daňovému úřadu a jakými fintami dochází k tak nízké částce, byť se mu vede velice slušně. A aby se vám, jako zcela cizí osobě, svěřovala dívčina se zdravotními trablemi, to je také přinejmenším nepravděpodobné.

A přitom to všechno nejen o těchto třech mně neznámých lidech vím během dvou dnů. Stačilo jen nezacpat si uši v tramvaji a ve vagonu rychlíku. Hlasitě vyprávěné soukromé příběhy do mobilních telefonů jsem nechtěně slyšel já i ostatní cestující.

Je k nevíře, jak jsme na jednu stranu hákliví například na to, jestli někde na exponovaném místě - v zájmu naší bezpečnosti - umístí stát kameru nebo jinde třeba radar na měření rychlosti auta a na druhé straně jsme schopni veřejně sdělovat okolí lékařské diagnózy, finanční situaci rodiny nebo hotovost v kapse, plány na příští hodiny i dny, málem i PIN k platební kartě.

Děti si o přestávkách ve škole nepovídají. Spíš hrají a komunikují přes mobil

Mobilní telefony nám tak vrostly do života, že nevnímáme svět kolem sebe. Tím teď nemyslím některé typy lidí, které se vysloveně předvádějí a vědomě hlasitou komunikaci si před ostatními užívají jako jistý druh exhibicionismu. Asi je to zbytečné, ale přesto bych rád apeloval na maminky, aby nelíčily podrobnosti z intimního života dcer na celý autobus, aby se filutové všech druhů nechvástali kamarádům jak druhé ošulí, jak okrádají na porcích v kuchyni - stručně řečeno, aby svoje soukromí neodhalovali až takřka donaha.

Docela stačí, že to za nás často dělají třeba křiklavé paní sdělením naší vybírané částky z účtu celé bance, halasné sestřičky výzvou do čekárny, že ta paní co přišla s hemeroidy se má vysvléci v kabince celá nebo i úřednice otázkou k seniorovi, kterou slyší snad i náměstí před poštou, jestli chce na těch 10 tisíc důchodu obálku nebo ne.

A tak dobrovolně neobnažujme svoje soukromí a teď už raději klidný pátek i celý víkend.

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související

  • Petr Voldán: Reklama nebo bezpečnost

    Tento týden proběhla mohutně medializovaná akce Speed maraton, při které dopravní policie na stovkách míst v republice kontrolovala dodržovaní povolené maximální rychlosti.

  • Petr Voldán: Koule pro politiky

    Učitelé mají za sebou profesní svátek, protest, medailování i volbu Zlatého Ámose coby nejoblíbenějšího z nich. Asi nejvýraznějším momentem hra poslanců o růst platů.

  • Petr Voldán: Změřte mi film

    Když se soutěží v disciplínách, kde nelze výkony měřit, vážit nebo jinak porovnávat podle objektivních parametrů, dochází mnohem častěji k diskusím o výsledku. 

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.