Petr Voldán: Stejně to nikdo nedodržuje

Kdo jezdí na kole, mohl by si – na rozdíl od řidičů motorek a aut - dát i nějaké to pivo nebo deci vína, soudí senátoři a v tomto duchu také kývli na návrh úpravy pravidel. Co ale nejvíc zaujalo autora dnešní pravidelné glosy, je zdůvodnění souhlasného postoje opozičních členů senátu. A tak jde v podobných iniciativách Petr Voldán ještě dál a v nadsázce navrhuje zrušit mnohem víc pravidel, která se prostě nedodržují:

Podle mnohých námi zvolených zástupců do senátu to má logiku – když cyklisti stejně nedodržují zákaz pití alkoholu, tak proč jim ho rovnou nepovolit právní úpravou. Chování lidu budiž nám rozkazem. Takže, co se k tomu připojit a podle této populistické logiky, nicméně zastávané jednou z komor parlamentu, jít některým z nás ještě víc vstříc.
Nedodržuje se víc různých pravidel, která se snaží lidskou společnost držet na uzdě, aby život nebyl jen bojem o nejlepší místo na slunci. Bojem, kde vyhrávají jen ti nejsilnější nebo s největším fištrónem pro podvody a lsti.
Protože docela dost lidí nedodržuje rychlosti v obcích, divím se třeba, že jsme dosud nezrušili ty archaické značky s omezením na 70, 50 nebo dokonce na 30 km v hodině. Když to stejně tolik řidičů nedodržuje, nechme to na nich.
Když nejsme schopni vyloučit kouření z restaurací a stejně se kouří i tam, kde se to nemá a je to zakázané, povolme kouření všude. Když jsou tací, co to nedodržují, tak co. Zákaz koupání na jezech nebo v některých přehradních nádržích? Často zbytečná, ignorovaná tabulka – proč to rovněž neuvolnit a nenechat, ať si každý zváží, co udělá. Zavírají se oči nad prodejem alkoholu mladistvým do 18 let? Moc se to nedodržuje? Povolme poněkud ta stavidla. A s tím, že mládež u nás pije skoro nejvíc z evropských zemí, s tím ať si poradí rodiče, škola, lékaři nebo kdo chce.
Většinu pravidel většina lidí ale naštěstí dodržuje – což drží lidskou společnost při životě. Koneckonců si je také lidé mnohdy po těžce, bolestně získaných zkušenostech sami stanovili. Nejen u nás, ale i jinde na zeměkouli, protože zkrátka jakýs takýs řád život asi mít má. Ale zdá se, že pro mnohé politiky třeba v senátu, je to zbytečnost a menšině, které se chtějí zavděčit a ke které se asi hlásí, vyhoví. Jenže zákon džungle asi není to pravé. Ale teď už raději klidný pátek i celý víkend.

Publicista Petr Voldán glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: pvo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.