Petr Voldán: Střelba a hrnky na kafe

Jak souvisí střelba v Německu a hrnky, prodávané v Praze? Souvisí vůbec. Úvahy Petra Voldána o rostoucím rasismu a propagaci hitlerovských pohlavárů v dnešní glose.

Pachatel útoku v německém Hanau podle všeho jednal z xenofobních a rasistických pohnutek.

Rostoucí radikalizaci některých skupin ale můžeme vidět nejen v Německu. Také u nás společnost celkově hrubne, polarizuje se, střety názorových odpůrců jsou tvrdší. Příčin je určitě víc, ale nepodceňoval bych ani ty zdánlivě nenápadné vlivy.

Čtěte také

Ostřejší výpady politiků, kteří leckdy ztrácejí soudnost a slušnost jako kdyby jim nic neříkala. Opojení mocí hlasatelů jednoduchých a radikálních, přitom ale většinou nereálných nebo rovnou diskriminačních až rasistických, každopádně populistických řešení.
 
A pak máme u nás případ, který zdánlivě a pro někoho možná vůbec s teroristickým útokem v sousedním Německu nesouvisí.

Jenomže - připomeňme si nejdřív informaci, podle které němečtí extrémisté údajně plánovali útoky na mešity a k tomu se snažili získat zbraně od českých radikálů. Což je zjištění německé policie.

Kávou proti hladu? I to je jeden z fíglů, jak se zbavit pocitu hladu (ilustrační foto)

A dejme si to do souvislosti s aktuálními diskusemi, jestli je nebo není normální, aby se v Praze prodávaly hrnky s portréty nacistických pohlavárů, včetně Hitlera. A proč je možné nabízet u nás antisemitskou knihu pro děti.

Čtěte také

Že je nákup zbraní a nebo dokonce střelba na restaurace něco jiného, než hrnky na kafe, trička nebo knížky? Nemyslím si to. Je to podle mého propojené myšlenkou, vytvářením tolerantního prostředí pro radikalismus a jeho symboliku, která se v historii projevila v té nehrůznější podobě. 

Opravdu jsme tak benevolentní, až tak zásadně svobodu podnikání podporující, že když ten, kdo nabízí hrnky s Hitlerem, Heydrichem, Eichmanem i Stalinem, trička s nacistickými pohlaváry a nebo protižidovsky zaměřenou knížku pro děti, prohlásí, že chtěl “trochu povyrazit veřejnost” a nebo “že přece tady nejsme v Číně”, že je to přijatelné?

A proč to tolerujeme se slovy - údajně s ohledem na zákony - že jde jen o snahu mít zisk, tedy jen vydělat? Prodavači porno fotek také chtějí vydělat, dealeři drog také chtějí být v balíku?

Asi bychom se měli probrat

Já například jistou spojitost mezi hrnky s portréty masových vrahů a střelbou v Německém Hanau vidím.

Ale teď už klidný pátek i celý víkend.

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.