Petr Voldán: Trest nejvyšší, ale zbytečný

Každoročně registrujeme v zimní sezóně tragické události na horách. Přílišné riziko, špatný odhad sil a schopností paří k hlavním příčinám úmrtí i našich turistů. O víkendu přišel o život v rakouských horách šestiletý chlapec. Ke smutnému tématu glosa Petra Voldána.

Čtěte také

Tvrdší trest pro matku, než je zbytečná smrt dítěte, si asi neumím představit. Nemíním ještě víc jitřit hlubokou ránu, ale nedá mi nepřipomenout na okolnostech sobotní tragédie tu neuvěřitelnou zbytečnost podobných ztrát.

Jako kdyby nestačila krutá náhoda, která dovede nastražit až dost kritických i tragických událostí. Nezodpovědná lehkomyslnost, neuvěřitelná absence pudu sebezáchovy, vyšponované ambice, či cokoli jiného je za rozhodnutím matky, vydat se na prokazatelně velice obtížnou trasu se šestiletým dítětem, všechno se stále opakuje.
 
Asi každý z nás rodičů by chtěl mít potomka odvážného, nebojácného a statečného.

Jde jen o to nepřehnat rodičovské ambice

Neodradit dítě přílišným “tlakem na pilu”, natož dostat ho do situace na hraně dokonce smrtelného rizika. Dovedu si představit, že i v útlém věku může být dítě mimořádně schopné v horském terénu.

Na horách vždy jen bezpečně! (ilustrační foto)

Ale nezodpovědný hazard skupinky dospělých, kteří neodhadli čas návratu z náročného výstupu a nutnost riskantního sestupu ve tmě, to je trestuhoné chování.

A trest bohužel přišel. Ten nevyšší možný

Poučení, které už ani matka chlapce, ani další dva dospělí ze skupinky nepotřebují. 

Co je ale neuvěřitelné, i když skoro stoprocentně jisté, že se nepoučí spousta dalších hazardérů. Stále bude dost pokušitelů štěstěny s napumpovaným egem, našeptávajícím těmto “mistrům světa”, že jim se to přece nemůže stát. Oni si poradí. Kdekoli - na silnicích, na uzavřených přejezdech, na zakázaných horských trasách.

Nemá smysl to dál rozvádět

Vzkaz sobotního drama v rakouských Alpách, kde zbytečně přišel o život šestiletý chlapec z Česka po pádu do šedesátimetrové hloubky, je zřejmý.

Čtěte také

A stejný jako už mnohokrát.

Jenomže mi to nedalo, abych znovu nehodil hrách na zeď. I když vím, že se tam zase neudrží.

Bohužel.

A nic na tom nemění ani snadno zapamatovatelné datum další zbytečné zimní tragédie, ke které došlo 22.2.2020.

A tak už klidné pondělí i celý týden.

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.