Petr Voldán: Unavené velikonoční kopřivy

Velikonoční pondělí - to jsou také léta udržované tradice. Dnes spojené s koledou, pomlázkou, kraslicemi i konzumací tradičních pokrmů. Nejen o nich ale je dnešní glosa Petra Voldána, jak to naznačuje opět už titulek - “Unavené velikonoční kopřivy”.

Už jsem si myslel, že letos nedojde na obvyklou kartu o údajném zděšení světa nad tradicí velikonočního koledování s pomlázkou, protože se prý nemůže dívat na to hrubé násilí na ženách.

Bylo ale naivní předpokládat, že nikdo neuchopí bulvárně ohrávanou písničku - podpořenou tentokrát jakýmsi průzkumem s nevěrohodným počtem oslovených.

Možná bylo zajímavější zeptat se nikoli mezi turisty, v restauracích Prahy a velkých měst, ale v regionech nebo na venkově, kolika ženám třeba vadilo, že je koledníci vynechali z obchůzky. Myslím koledníky, nikoli neurvalce, kterým je jedno, kdy si víc nahnou z flašky a nebo se budou chovat k ženě hrubě.

A stavět údajný celosvětový údiv či odpor proti prý násilným velikonočním koledám na názorech extremních vyznavačů rovnosti žen s muži, požadujících právo na ženské pisoáry a jiné krajnosti, je čirá manipulace.

Ale každý má právo na názor, je na ostatních, jak si ho přebereme

Tak jako si spotřebitelé asi přebrali snahu některých obchodních řetězců, vydělat na velikonočních svátcích i jinak a trochu nechápavě obcházeli nabídku kopřiv v plastových obalech. Novinku pro hospodyně, toužící připravit tradiční velikonoční nádivku. Kdo ale někdy zavadil o venkov dobře ví, že kopřiva, zvláště mladá, vadne poměrně rychle.

Kopřivy

Když připočítáme tradiční neomalené zacházení supermarketů se zeleninou - málokdy v solidní kondici - jeví se sázka na kopřivu pro nádivku jako obchodnický hazard. A plastové krabičky - pastičky na choulostivé kopřivy často ukrývaly hodně unavené - byť zelené - shluky čehosi, co by do nádivky na velikonoční stůl dala jen hospodyně kaskadérka.

Aspiková velikonoční vajíčka od Miloslavy Pechalové z Trutnova koledníky určitě překvapí!

Aspikové velikonoční vajíčko od Miloslavy Pechalové z Trutnova

Paní Miloslava Pechalová z Trutnova je naše věrná posluchačka, ale je také velmi šikovná hospodyňka, které nechybí fantazie a své výtvarné sklony uplatňuje často i v kuchyni. 

Musela to být odvaha, sáhnout po kopřivové nabídce v ceně kolem 600 korun za kilo! Jistě, kilo kopřiv do nádivky nevpravíte, ale stejně...

Zaznělo sice, že v Praze jít na kopřivy není jen tak. Ale cena kopřiv na úrovni kilogramu svíčkové? Být farmářem, dumal bych, jestli se lopotit s vypěstováním svíčkové nebo se vydat na kopřivy a nabízet jich kilo za šest stovek.

Naštěstí farmáři mají dobrý selský rozum. A kopřivy si natrhali cestou na ty proklatě nebezpečné pomlázkové proutky.

Takže raději pohodové nejen velikonoční pondělí, byť ženám s decentním omlazením, ale i celý týden.

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.