Petr Voldán: Úředničina

Dnes možná nebudete hned úplně všemu z ranní glosy Petra Voldána rozumět. Přitom bude mluvit česky - jen maličko a pochopitelně s obvyklou nadsázkou - zabrousí na tenký led nového jazyka, který se u nás rozmohl:

Dnes na úřednické téma a trochu experimentálně - i když, bohužel ze života. Už několikrát jsem analyzoval aspekty problému akceptace argumentů, kterými se specialisté úřadů aktivně zasazují o kvalitnější dosah svých sdělení respondentům z řad veřejnosti. Výstupy těchto aktivit nebývají vždy adekvátní. Přitom jejich nasazení je enormní, fundamentálně podložené a navíc denně monitorované kontrolními mechanismy nadřízených institucí. Background expertů vychází z opakovaných týmových brainstormingů, při kterých je zásadní apel směrování na nezbytnost vyšší vstřícnosti k objektům zájmu úřadů. Statistiky, vytvářené cíleně na podporu aktivního přístupu k veřejnosti po podrobení syntetické a následně rozborové diagnostice avizují prospěšnost tohoto postupu. Ten navíc metodicky zcela koresponduje s doporučeními Evropské unie pro danou problematiku.
Takže zcela neakceptovatelná disfunkce dopadu na veřejnost je z tohoto pohledu selháním systému, dlouhodobě metodicky podporovaného, budovaného a prognosticky odsouzeného k úspěchu. Projektová připravenost i přípravné odpadové studie napovídaly rovněž dobrou akceptovatelnost akce veřejností, ovšem za předpokladu odpovídajícího profinancování ucelené škály kroků působení úřadů vůči respondentům.
Co se ale nestalo - veřejnost nám z této úřednické latiny pomalu blbne a už se také neumí normálně vyjadřovat. Nebo jste mi snad něco z dnešní ranní glosy rozuměli - pokud jste vydrželi až do této chvíle? Myslí, že ne a ani se nedivím. O to víc vám děkuji za pozornost a přeji i do budoucna úspěšné soužití s úřednickou řečí - hlavně ale zachování duševního zdraví a svěžesti. Nenechte se úplně pohltit a mluvte alespoň občas, jak nám - s prominutím – zobák narostl. A pochopitelně jako obvykle klidný pátek i celý víkend.

Publicista Petr Voldán glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: pvo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.