Petr Voldán: Úsměv nezamrzne

Prý máme za sebou jednu z nejmrazivějších nocí letošní zimy. Zamrzlé je asi dnes po ránu leccos, ale jak tvrdí autor pátečních glos Petr Voldán, třeba takový úsměv nezamrzá:

Povedená slovní hříčka, kterou občas používáme nejen v souvislosti se skutečným mrazem. Protože zmrznout úsměv na rtech může - obrazně pochopitelně – z různých nečekaných důvodů. Tentokrát nás ale zamrzlými úsměvy strašil kde kdo ve spojitosti s poklesem teplot v noci na dnešek. Ale i když se rtuť teploměru spouštěla níž, než jsme zatím byli o této zimě zvyklí, zase až tak moc divné to není, když je víc než deset pod nulou. Je přece zima. Nebo se snad máme divit a očekávat, že kolem 20. ledna budeme nastavovat tváře lahodnému sluníčku a špacírovat venku v košilích?
Styl strašení a zveličování je stylem doby – hlavně bulvární média používají nadsázky až nadbytečně. A tak se už pár dnů dovídáme, jak sníh pokryl celou republiku – i když je to vlastně skutečně pravda až pár desítek posledních hodin. Před tím leckde poprašek, který ani výšky trávy na loukách nedošplhal ani nezasluhoval takové hodnocení. Tak trochu to bylo v úsměvném stylu kalamity na pražském Václaváku, ze které si při čtyřech centimetrech sněhu pod Muzeem utahuje Jaromír Nohavica.
Na druhou stranu, když o něco víc mrzne, tak nám opravdu při pobytu na čerstvém vzduchu poněkud tuhnou rysy a úsměv může být o něco pomalejší. Zamrzá ale až ve chvíli, kdy vám ujedou nohy po zledovatělém chodníku nebo když zjistíte, že rozmrazovač zámků dveří od auta máte, koupit jste ho nezapomněli, ale je jako na potvoru uvnitř onoho vozu pěkně v kufru. Ale i to se dá řešit, navíc – už zítra či pozítří prý zase bude kolem nuly a ta Ladovská zima si dá pauzu. Mimochodem pověstný úsměv na rtech mi skoro zmrznul – jistě, že zase jen obrazně, když jsem viděl na internetu kratičké video z Finska. Zmrzla na něm ve chvilce bublina v ledovou kuličku. No ale není to nádhera, taková zima? A úsměv, ten přece ve skutečnosti nezmrzne. Ale teď už příjemný pátek i celý víkend.

Publicista Petr Voldán glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: pvo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.