Petr Voldán: Virtuální zápach

Stále častěji proniká do našeho běžného slovníku výraz "virtuální". A už zdaleka ne jenom ve světě počítačových her. A tak je tu dnes glosa Petra Voldána s provokativním titulkem "Virtuální zápach".

Je to celé docela provokativní téma. Virtuální může být pomalu skoro všechno kolem nás. Tedy vlastně neskutečné, zdánlivé, simulované. Kromě virtuálního světa z počítačových her a neskutečných příběhů filmových na nás útočí virtuální peníze, existují virtuální parkovací hodiny, pravítka, domácího mazlíčka můžete mít také, stejně jako třeba modelku.

Zatímco některé virtuální vynálezy poměrně zajímavě zjednodušují náš život - třeba právě ty parkovací hodiny, když nemusíte hledat fyzické peníze ani parkovací stojan a stačí vám k zaplacení mobilní telefon, jiné "virtuality" jsou diskutabilní. Takové virtuální, tedy neskutečné, počítačově vyrobené modelky nejen okouzlují tisíce zájemců na internetu. Ony v mnoha případech také vyvolávají nedostižný pocit dokonalosti a u méně silných a sebevědomých jedinců způsobují velká psychická traumata.

I ve světě internetu číhají nebezpečí a musí se dodržovat pravidla (ilustrační foto)

Letecky simulátor, který při výcviku pilota představuje virtuální prostředí, to je určitě přinos. Kdežto zkreslené vnímání reality, jako výsledek vytvoření virtuální rvačky nebo střílečky, může pro dítě znamenat i velký posun v jeho vnímání, jakou například ránu pěstí může soupeř při klasické klukovské pranici vydržet.

Podobně ale i svět dospělých nabízí řekněme - virtuální pasti. V dobré víře vytvořené virtuální adresy pro podnikatele například vedly i k tomu, že existují v Praze ulice a přímo konkrétní domy, kde je na jednu adresu v centru města přihlášeno sídlo i dvou nebo tří tisíc podnikatelských subjektů. A důvěryhodná adresa v centru města tak zastřešuje podle průzkumů někdy až víc než třetinu problémových a s daněmi například zápasících firem.

Takže s virtuálním světem bychom měli zacházet opatrně. A některé věci asi budou stejně dlouho lepší reálné - taková vůně jarních květin třeba. A virtuální zápach? Vane čím dál tím silněji do našich životů a někdy páchne víc, než ten skutečný. Ale teď už příjemný pátek i celý skutečně pěkný víkend.

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související