Petr Voldán: Z čeho jsem vyrostl

Do dalšího roku jsme vkročili už v noci z úterý na středu, ale možná ještě pořád tak nějak promýšlíte, jak si s tím rokem 2020 co nejlépe poradit. Právě o tom je i dnešní glosa Petra Voldána, který téma uchopil opět s trochou nadsázky.

Už jen ty dvojky vypadají zajímavě, až magicky. A dovedu si představit, jaký navíc nastane mazec, až se v kalendáři přiblíží přímo okouzlující kombinace 2.2.2020, 20.2.2020 a nebo nejpřitažlivější 22.2.2020. Tyto únorové termíny bezpochyby přivodí mnoha lidem stavy omamné, až hysterické.

Ale o ty kouzelné dvojky mi dnes až tak úplně nejde

Jde o start do tak číselně sice pozoruhodného, ale jinak jen v pořadí dalšího roku, který nás čeká. Jako pokaždé o tom všichni tak trochu přemýšlíme. A k tomu se na nás sypou odevšad rady. Dobře míněné - bylo by dobré něco shodit, trošku větší přesnosti by také neškodilo, v dílně i v garáži to maličko uspořádat už potřebuje.

Čtěte také

A pak jsou rady svým způsobem agresivnější, často podsouvané reklamou. Bez členství v našem fit centru se neobejdete, když koupíte náš letní zájezd už při silvestrovském ohňostroji, uděláte „kauf“ roku, odstartujte nový rok s naším mega důkladným kartáčkem na zuby a nebo - nezapomeňte si na celý rok zajistit tu nej - nej - nejlevnější energii, bleskový internet a nejplynovatější plyn.

Leckdo si určitě poradit nechá, je to jednodušší, než vzít rozum do hrsti. Vlastně ho raději roztočit v hlavě. Dovedu to pochopit. Na druhé straně jsem ale už z lecčeho vyrostl.

Nějaké to kilo by vážně neškodilo ztratit a v dílně sem tam také tápu. Ale zatím nic podobného jsem nevyřešil tím, že jsem si to odsouhlasil u posledního doušku sektu a zařekl se, že například letos už fakticky ten plot dodělám.

Matematika a zlomky (ilustrační foto)

Ovšem, když jsem - klidně i v březnu - pochopil, že bez dřeva objednaného včas nebude v krbovkách hořet, tak dřevo bylo. A to se týká i jiných rozhodnutí, představ nebo snů. Včetně těch vznešených, až státotvorných.

I tady platí slova údajně Pythagorova

Jeho věta matematická nebyla z mých oblíbených, ale ta, kterou jsem četl od řeckého učence včera mi mluví z duše. “Vzdělávejte děti a nebudete pak muset trestat dospělé”. To je panečku předsevzetí, co říkáte? Lepší, než ta, ze kterých jsem už vyrostl.

A teď už úspěšné vykročení do toho pěkně zakulaceného roku 2020.

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.