Petr Voldán: Za - sice trochu naříznutý - ale jeden provaz

Jsou situace, kdy je asi dobré, aby opadla nevraživost a lidé se spíš snažili společně se s problémem co nejlépe vyrovnat. Současné komplikace se šířením koronaviru jsou oním příkladem, soudí mimo jiné i autor dnešní glosy Petr Voldán.

K dnešní glose mě vlastně vyprovokoval hipstersky vyhlížející mladík, nabubřele svobodomyslný nejen v oblékání, ale i v úsudku. Čile “mobilujíci” u pultu kavárny s posměšky komentoval opatření k omezení šíření koronaviru, coby mistr světa, který to má celé za šarádu a omezování lidských práv a svobod.

Čtěte také

Mezitím ovšem ve statistikách nakažených přibyla víc než desítka lidí u nás, pár stovek v Evropě a navíc i několik desítek obětí.

Naštěstí už i opozice se ale začala chovat víc státnicky než jen stranicky a v drtivé většině její představitelé pochopili, že situce je složitější, než se zdálo nedávno. Aktivní virus táhne Evropou v docela rychlém tempu a už ho nelze zlehčovat, tím spíš opatření v zájmu zdraví lidí.

Zastavit nepůjde, ale hodně omezující, nepříjemná a drahá omezení se ukazují jako jedna z  cest, jak ho zpomalit a zmírnit.

Naše kroky, původně značně kritizované, se opakují i v dalších zemích, leckde jsou i tvrdší. Třeba také Izrael zamezuje vstupu cizinců do země pod hrozbou okamžitého nástupu do karantény - a tak se Tel Aviv i třeba Slovensko snaží svoje občany chránit.

Jak snížit riziko nakažení koronavirem

A pokud jde o někdy přezíravě komentovaná pravidla o povolení akcí jen do určitého počtu účastníků - stejně rozhodlo i třeba Rakousko a další státy. Takže stesky o cílené likvidaci některých údajných odpůrců naší současné vlády - třeba nejmenovaného divadla v Praze, jsou skoro - řekněme úsměvné.

Mimochodem, humor kolem koronaviru, to je téma samo o sobě

Když se přehlíživě přenesu přes útočné a vulgární exhibice, pak je možné se s nadhledem často hodně zasmát. Jak jinak reagovat třeba na upozornění, aby byly v rámci limitu “pro shromažďování lidí" zrušeny dopravní kolony na pražském okruhu i zácpy na dálnici D1?
 

Čtěte také

Naopak rádoby “švejkovské” obcházení pravidel, za které někteří frajeři považují utajovaný, tichý návrat z Itálie, to k potlesku není. A možná někoho současná situace alespoň naučí mýt si ruce po toaletě nebo používat kapesník místo rozprašovače v podobě nosu.
 
Takže si myslím - je to sice hodně složité, nezvyklé, ale při tahu za jeden provaz, byť leckým sem tam furiantsky nebo z hlouposti trochu naříznutý, je to asi nejlépe zvládnutelné.

A teď už klidný pátek i celý víkend.

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.