Petr Voldán: Zážitek nade vše aneb Všechno přece jen nekoupíš

Říká se, že když máte peníze, můžete si pořídit cokoli. Což sice je téměř pravda, ale i tento názor má svoje “Ale” s velkým A. Léto a prázdniny - to je přece čas zážitků. I proto je tu další z prázdninových témat pro autora páteční glosy Petra Voldána.

Osobně bych souhlasil. Připomíná to ostatně ve své písničce i Richard Müller, byť zpívá o tom, že “štěstí je krásná věc”. Ovšem i text jeho písničky upozorňuje, že prý například “východ slunce nelze koupit za žádný peníze”.

Svit slunce a ozonová díra spolu úzce souvisí (ilustrační foto)

Je tam sice semínko nejistoty, když textař použil ono pochybovačné “prý”. Ale pro mě je podstatné, že jako štěstí není otázkou peněz, stejné to je i se zážitkem.

Vezměme si takové houby

Zatím moc nerostou, je dost sucho a jejich čas teprve přijde. Můžeme si je i koupit. Sušené hříbky nebo jiné, to všechno jde. Jenže jsou asi milovníci hub, kteří by si pro hřiba šli do supermarketu snad jen v případě celosvětového vyhynutí tohoto i dalších druhů u nás oblíbených hub. K čemuž snad nedojde.

I když - stačí se podívat, jak jsme jako lidstvo doslova “zatočili” s některými živočichy nebo rostlinami a vymazali je dokonce ze seznamů existence na Zemi.

Najít pěkné hřiby vždy potěší

Ale je přece dočista jiný pocit, přímo zážitek, když objevíte pod břízou cihlově červenou hlavičku a víte, že tam sedí křemenáč. A jinde odhalíte pod jehličím a listím hříbky. Pocit těžko popsatelný a zážitek, kterým pak jsme schopni otravovat okolí do konce sezóny.

A v supermarketu - dvakrát otočíte pytlík a mrknete, jestli vnitřek připomíná hříbky - to ale v případě, že víte, jak se říká “která bije” a už máte v ruce další zboží - mouku, olejovky a tak dále. A pocit nebo zážitek? Pocit už abych byl u pokladny a zážitek, když je jich otevřeno víc, než jen jedna...

Podobně to mají jisto jistě třeba rybáři

Kapr z mrazáku v prodejně nebo pstruh zmrzlý v igelitu pro ně nemůže mít stejné kouzlo, jako když ťukne a oni to ucítí s prutem v ruce. Klidně pak úlovek pustí zpátky, protože zrovna neloví oběd nebo grilovačku. Jde o pocit, o zážitek. Pravda, někdy za něj u zvláštních rybníků klidně i zaplatí. Ale to není to, že si všechno koupíte za peníze.

Kapitální kapr

Tak si užívejme zážitků a příjemných letně-prázdninových pocitů a to nejen dnes, v pátek, ale i po celý víkend.

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.