Petr Voldán: Zkouška dospělosti nebo dospělých

Maturita bývá někdy označována za zkoušku dospělosti. Často se ale zdá být spíš zkouškou pro dospělé, konstatuje mimo jiné v dnešní pravidelné glose Petr Voldán.

Časy studentské - časy bezstarostné, časy zlaté, tvrdíme snad skoro všichni, co jsme měli tu možnost si nějakou tu formu studia v životě vyzkoušet. Zajímavé je, že je-li prý nejlepší školou sám život, o něm už tak v superlativech nemluvíme a za zlatý ho mnoho lidí zdaleka nepovažuje.

Možná i proto, že život nám staví do cesty zkoušek bezpočet, kdežto například zkouška dospělosti - tedy maturita, se obvykle odehrává v životě studentů jen jednou. Tedy, pokud nepočítám studenty repetenty, kteří si maturitu musí zopakovat - nikoli pro velký úspěch, ale naopak, kvůli neúspěchu v prvním termínu. A nebo studijní ctižádostivce, kterým nestačí maturita jedna, nýbrž mají tyto zkoušky dospělosti úspěšně za sebou nejméně dvě...

Státní maturita (ilustrační foto)

Ale jak už bylo řečeno, maturitu mnohdy víc prožívají dospělí než samotní studenti. Jejich určitá mladická bezstarostnost, jako že o tolik nejde, když maturita nevyjde, je pro rodiče provokativním, zničujícím dráždidlem.

A podobné pocity se jen stupňují, když student na naléhaní ke zodpovědnému přístupu k maturitě reaguje například nějakou tou obměnou myšlenky, která v základní verzi může znít i následovně - “k čemu mi bude ta maturita nebo chcete-li chytrost, když stejně hloupost světem vládne”. Bohužel to tak někdy vypadá, stačí se jen i u nás dívat kolem sebe, a proti takovým myšlenkám se občas těžko hledají argumenty.

Státní maturita (ilustrační foto)

Proto míváme tendenci si na tu dnešní mládež, studenty i konkrétně maturanty nevyjímaje, často postěžovat a k tomu i dodat to okřídlené a oblíbené - jo, my jsme takoví nebývali, to za našich časů. A je slyšet povzdechy - “naše mládež má ráda přepych, nemá správné chování, neuznává autority a nemá úctu před stářím. Děti odmlouvají rodičům a tyranizují své učitele”.

Jenže pozor vážení dospělí - stesky, které vám asi připadaly velice aktuální, jsou citátem filosofa Sokrata, publikovaným už hodně dávno - ve starověkém Řecku. Takže možná neškodí si to uvědomit zrovna teď, v době maturit a už tak nervózní atmosféru pro studenty tolik nehrotit. A teď už úspěšný pátek a klidný víkend.

autor: pvo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.