Petrovice jsou druhou obcí v České republice, která se může pochlubit kostelem s prosklenou střechou

19. leden 2020

Skleněná střecha, pod ní historické muzeum a také relikvie uctívaného světce. To vše můžete vidět, pokud se zastavíte v rekonstruovaném kostele sv. Mikuláše v Petrovicích na Ústecku na severu Čech. V celém Česku byste přitom našli jen dva kostely s prosklenou střechou. Jeden v Orlických horách a druhý právě v Petrovicích.

Kostelem sv. Mikuláše z 18. století se v průběhu času prohnala vojska pruská, napoleonská i švédská. Dost často sloužil i jako lazaret. V současné době se o kostel stará obec Petrovice.

Původní kostel stával na hřbitově. Když se v roce 1988 propadla střecha toho současného, jediné, co zůstalo, byly obvodové zdi a presbytář. Obec nechala kostel nakonec zastřešit unikátní skleněnou střechou. Z italského Bari poslali relikvii sv. Mikuláše třetího stupně, konkrétně lahvičku se svěcenou vodou, ve které byly omývány kosti svatého Mikuláše.

Okna kostela už dávno nejsou zazděná, dnes jsou v nich nádherné barevné vitráže. A k jedné z nich navíc patří i poetický příběh. „Na tuto vitráž jsme dostali dotaci od jedné anglické nadace. Přijeli, podívali se, poslali peníze na účet. A jediné, co požadovali jako zpětnou vazbu, bylo několik fotografií zrenovované vitráže,“ říká petrovický starosta Zdeněk Kutina.

Ukázka rekonstruovaného kostela

Opravena byla i sakristie. „Ta byla opravdu značně poničená, a když jsme uvažovali, jak tyto prostory využít, dospěli jsme k tomu, že tu zřídíme malé muzeum, které bude připomínat místní historii,“ dodává starosta.

Jde pochopitelně o historii sudetských Němců, kteří zde žili. Vystaveny jsou například osobní věci původních německých obyvatel, ale také maketa kostela a dokonce i napoleonské uniformy a šavle.

Petrovičtí kostel sv. Mikuláše opravují od roku 2004. V současné době byla dokončena další dvě vitrážová okna a pracovat se začalo na rekonstrukci celé věže, od oplechování její špičky až dolů po fasádu.

Do kostela sv. Mikuláše v Petrovicích se může přijít podívat kdokoli po předchozí domluvě na místním obecním úřadě. V kostele se konají také různé kulturní akce a někdy dokonce i svatby.

Spustit audio