Pickles, pomazánka z mrkve nebo sakrajda. Kuchařka z Chrudimi láká na stravu plnou vitamínů

31. říjen 2024

Zakladatelka Kruhu zdraví Chrudim Dana Šťastná šíří osvětu ohledně zdravého životního stylu. V jídelně připravuje se svými kolegy každý den jídla plná živin a vitamínů.

„Moje životní poslání je šířit tu osvětu, proto nejen vařím, ale i jezdím po školách v kraji a dělám workshopy pro dospělé. To třeba přijedu v sobotu dopoledne do vesnice, tam na mě čeká třicet lidí a chtějí vařit. Přivážím suroviny a recepty a chystáme kompletní menu i s dezerty a pomazánkami. Velký zájem je teď o pickles.

Pickles s jedním zádrhelem

Podmínkou kvalitního pickles je kvalitní zelenina. Postup je v podstatě stejný jako výroba kysaného zelí, které na podzim nakládáme. Rozdíl je v tom, že pickles obsahuje různorodou zeleninu.

„Pickles si můžete dělat po celý rok, třeba jen malé množství do jedné zavařovací sklenice. Sezónní zeleninu nastrouháte, může to být bílé zelí, mrkev, cibule, červená řepa, ředkev, petržel, cuketa, dýně, záleží na tom, co vám chutná a co zrovna roste.

Nastrouháte, promícháte a pozor: potřebujete 15 – 20 gramů soli na kilogram čerstvé zeleniny. Osolíte a upěchujete do zavařovací sklenice. Zelenina pouští šťávu, to je velmi důležité. A tady by mohl nastat zádrhel, pokud byste nechali zeleninu vykukovat z té vody. Musí být zcela ponořená. Můžete ji i něčím zatížit, podobně jako zelí,“ doplňuje Dana Šťastná.

Mléčné kvašení už po třech dnech

„Nastrouhanou zeleninu zatížíte, aby byla nad povrchem voda. Necháte tři dny v teplé místnosti, třeba v kuchyni. Po třech dnech už začíná působit mléčné kvašení. Ochutnejte, a pokud budete s chutí pickles spokojeni, mléčné kvašení zastavte. Je to jednoduché, stačí sklenici opatřit víčkem a dát do lednice.

Ale pozor, během kvašení sklenici neuzavírejte, jen přikryjte utěrkou,“ uzavírá kuchařka, která je přesvědčená o tom, že pravidelným pojídáním pickles uděláte dobře organismu a obohatíte střeva o potřebnou mikroflóru.

Jak připravit jednoduchou mrkvovou pomazánku? Poslechněte si více v záznamu pořadu.

Spustit audio

Související