Píšete životopis? Familiérní e-mail raději neuvádějte

16. duben 2019

Rozhodli jste se změnit práci? Podle kariérní poradkyně Marcely Švadlenkové nestačí stáhnout si z internetového portálu životopis a rozeslat, kam se dá. To je úplně špatně. Důležité je vypíchnout, jak konkrétně se můžete uplatnit v nové profesi. A to nebudete vědět, pokud si nezjistíte maximum informací o nabízeném místě.

Na začátku životopisu nezapomeňte uvést své kontaktní údaje. Nestačí jen jméno a příjmení. Email a telefon jsou to nejdůležitější.

„Divili byste se, kolik lidí zapomene do životopisu uvést kontakt na sebe. Pak se jim budoucí zaměstnavatel těžko ozve,“ říká kariérní poradkyně Marcela Švadlenková. Email by neměl mít familiární název, jako například pacicka.srdicko@seznam.cz. Ani přiložená fotografie z dovolené není ideální.

Životopis není román

Životopis musí být krátký a přehledný. Nikdo nebude v dnešní době bavit číst elaboráty na několik stránek. Nejdřív tam napište kariérní minulost a teprve potom vzdělání. Vždy vypíchněte ty zkušenosti, které budete moct uplatnit v nové profesi. To nejpodstatnější vytučněte, aby to čtenáře hned tzv. trklo do očí.

Do životopisu se už neuvádí rok narození. „A pokud máte za sebou dlouhou kariéru, stačí posledních maximálně deset let. Vybírejte vždy takové zkušenosti, které mohou být pro konkrétního zaměstnavatele atraktivní a pokud možno výjimečné,“ připomíná Marcela Švadlenková.

Pár tipů, jak postupovat při hledání práce

  • Vždy si zjistěte maximum informací o případném zaměstnavateli a o konkrétním nabízeném místě, abyste věděli, co to obnáší.
  • Teprve potom napište životopis a motivační dopis, který nesmí nudit
  • V motivačním dopise zdůrazněte to, co můžete zaměstnavateli nabídnout, pokud možno něco, co nezvládne každý uchazeč.
  • To, co očekáváte od zaměstnavatele - včetně výše platu - nechte na později.
  • Motivační dopis nesmí nudit a musí být stručný, maximálně na jednu stránku A4.  
  • V žádném případě nepomlouvejte firmu, ve které jste pracovali předtím. Zaměstnavateli je jasné, že podobně se zachováte, až budete opouštět pozici v jeho firmě.
Spustit audio

Související