Pivní štrúdl

jablkový závin Rozhlasu u plotny

Sladký závin a pivo. Že to nejde dohromady? Vyzkoušejte těsto, ve kterém je nápoj z chmele jednou ze základních surovin.

Suroviny:
250 g hladké mouky
125 g másla
špetka soli
100 ml světlého piva

Na náplň:
4 větší jablka
skořicový cukr
vlašské ořechy
strouhanka nebo mleté dětské piškoty

Postup:
Troubu předehřejeme na 180°C. Jablka omyjeme, oloupeme a nakrájíme na plátky. Smícháme se skořicovým cukrem a nasekanými ořechy. Můžeme přidat rozinky.

V míse smícháme mouku, máslo, špetku soli a zalijeme pivem. Vypracujeme těsto, které rozdělíme na dvě části a vyválíme na tenký plát. Ten posypeme strouhankou nebo mletými piškoty, které nasají šťávu z jablek. Na okraj plátu dáme připravenou náplň a smotáme. Pečeme v troubě dorůžova, hotový závin pocukrujeme.