Pivnickou rokli můžete mít pro sebe, když ji najdete. Turistické značky do ní nevedou

26. březen 2019
Česko – země neznámá

Přírodní rezervace Toulovcovy maštale v Pardubickém kraji je turisticky atraktivní oblast. Přesto je možné objevit v pomyslném trojúhelníku mezi obcemi Proseč, Budislav a Nové Hrady místa, která nejsou až tak známá a kam dokonce nevedou turistické značky. Třeba Pivnickou rokli - poměrně hluboký kaňon, který je plný zajímavých skalních útvarů a jeskyní.

Přírodní památkou Pivnice neprocházejí davy turistů. A v tom je její kouzlo. Nachází se mezi obcí Zderaz a místní částí obce Hluboká - Dolany. Kratší cesta k ní vede po žluté turistické značce z Dolan. Turistické stezky a cyklotrasy vedou v jejím bezprostředním okolí, samotný přístup do rokle podél Pivnického potoka ale značený není.

Do Pivnické rokle vás zavede lesní pěšina, která se v podstatě mění v koryto potoka, takže se do kýženého cíle nedostanete kvůli vodě ve všech ročních obdobích. Po několika stech metrech uvidíte první skály. A soutěska se postupně čím dál tím víc zužuje. Romantický ráz jí dodávají popadané stromy i písčité koryto potoka. Po písku budete kráčet i v drobných vyšlapaných pěšinkách.

Pivnická rokle není příliš dlouhá, její délka se pohybuje okolo dvou kilometrů. Projít ji pohodlně zvládnou také děti. Mezi největší „atrakce“ Pivnické rokle určitě patří několik skalních převisů, podívat se můžete do jedné z jeskyní nebo prolézt skalním tunelem. V nejužších místech soutěsky jsou od sebe stěny skal vzdálené necelý metr. Na konci se kaňon větví do dvou směrů. Kdysi v těchto místech byly umístěné dřevěné žebříky, dnes už je v rokli nenajdete.

Na skalních stěnách uvidíte mnoho nápisů vyrytých do kamene, některé z nich jsou více než 100 let staré. Jsou na místech, kam ze země nedosáhnete. Svědčí to o tom, že měkké pískovcové skály i terén se stále proměňují a kaňon prohlubuje.

Pivnická rokle

Žižkovy maštale

Název Pivnická rokle pravděpodobně souvisí s charakterem zdejšího mikroklimatu. I v parném létě je totiž v kaňonu vlhko a příjemný chládek, snad proto ona souvislost s pivním sklípkem. Pivnické rokli se ale také někdy říká Žižkovy maštale. Podle legendy se v nich totiž kdysi ukrývala husitská vojska.

Přírodní památka Pivnice se rozkládá na území necelých 35 hektarů, vyhlášena byla nejen kvůli zajímavým geomorfologickým útvarům, ale také kvůli ochraně vzácných druhů živočichů a rostlin. Při troše štěstí tu uvidíte mloky skvrnité a také chráněné kapraďorosty a mechy.

V Pivnické rokli najdete i přístupnou jeskyni

Pivnice je součástí Přírodní rezervace Maštale, největší chráněné krajinné oblasti Pardubického kraje, která se rozkládá na území mezi obcemi Proseč, Budislav a Nové Hrady. Celá oblast je protkána sítí cyklostezek a turistických tras, v mikroregionu Toulovcovy maštale můžete navštívit tři rozhledny, skalní obydlí ve Zderazi nebo pískovcové skalní útvary v Budislavi.

autor: BRA
Spustit audio