Pivo s mátou nebo malinou? Čech olízne, ale zůstane u klasiky

27. červen 2017

Češi nedají dopustit na klasická česká piva, i když minipivovary nabízejí novinky z ciziny. Například americké pivo je pořádně hořké a navíc vás překvapí vůně bylinek. Co uděláme? Ochutnáme, zhodnotíme a příště si dáme zase českou klasiku.

Minipivovary rostou jako houby po dešti. „Dnes jich je u nás kolem tří set šedesáti, ovšem jejich celková produkce dělá asi jen dvě procenta. Tyto minipivovary jsou předvojem zahraničních piv, která jsme v minulosti neměli. A to je dobře. Proč neochutnat novinky?“ Myslí si sládek Milan Rambousek a pokračuje: „Jinak ale na českém trhu stále převládají klasické české ležáky tzv. spodně kvašené. Jsou to v podstatě bývalé dvanáctky pro chuť a univerzální světlá jedenáctka na žízeň.“

Na pivní etiketě si přečtete základní údaje: množství alkoholu, druh piva – výčepní, ležák, speciál atd., trvanlivost a složení včetně alergenů, což dříve nebylo. Mnohem důležitější než název piva, je ale jeho výrobce. Poctivost při práci je prostě znát, a kdo se v pivu vyzná, sáhne vždy po kvalitní značce.

Není dvanáctka jako dvanáctka

„Množství alkoholu od 4 do 4,2 %. To byla klasická dvanáctka. Pamatujete? Vyšší alkohol měl povolený pouze Budvar. Proto se o něm říkalo, že je to pěkný bolehlav. Dnes to neplatí. Třeba u dvanáctky můžete objevit množství alkoholu až 5,8 %. Tak na to pozor, abyste nepřebrali,“ směje se sládek Milan Rambousek. Pivo je bezesporu velmi zdravé, ale samozřejmě v přiměřeném množství.

Milan Rambousek zkouší nová piva v minipivovaru Arnošt
autor: jsl
Spustit audio