Pivo v zelených lahvích se může dříve zkazit, lepší jsou hnědé

Sklo je bez chuti a bez zápachu a nemění chuť jídel a nápojů. Pivo, víno, minerálku, džus, lihoviny a destiláty nebo třeba mléko, to vše můžete koupit ve skleněných lahvích. Obalové sklo si tak pomaličku razí cestu zpátky tam, kde ho nahradily plasty.

Nejen obsah, ale také tvar a forma skleněného obalu rozhodují o tom, zda bude láhev pro zákazníka atraktivní. Dobrý design u skleněných lahví harmonicky snoubí funkčnost a estetiku. Ve spolupráci s výrobci nápojů je navrhují slavní designéři nebo klidně čerství absolventi sklářských škol.

Vratné lahve

Sklo je 100% recyklovatelné a může být recyklováno opakovaně. Odevzdáváme ho do bílých nebo zelených kontejnerů. S vratnými lahvemi pravidelně chodíme k lahvomatům. Jak fungují?  Popisuje Jiří Mareček, tiskový mluvčí sítě prodejen Albert: „V automatu je čidlo, takzvaný inspektor, který rozezná, o jakou lahev se jedná a jaká je za ni poskytovaná záloha. Celé basy piv lze vracet spodní částí lahvomatu, čidlo rozpozná, zda je basa plná a podle toho vrátí zálohu.

Vratné lahve po posuvníkovém pásu přijedou dozadu, do zázemí, a tam následuje manuální práce. Pracovníci prodejny roztřídí lahve do správných přepravek jednotlivých pivovarů. Plné basy se ve většině případů z jednotlivých prodejen dopraví do distribučního centra, tam se shromáždí a odvezou do menších regionálních pivovarů. Některé velké pivovary si jezdí pro lahve sami.“

Pivní lahve mají různé tvary

Čím více druhů pivních lahví existuje, tím větší práce je s tříděním a zvyšují se náklady na logistiku. Jiří Mareček říká: „Jednotlivé pivovary se chtějí marketingově odlišit, být viditelnější v prodejním regále, a tak v tuto chvíli máme v nabídce dvě desítky druhů pivních lahví.“

Vrácené lahve se v pivovaru umyjí, odstraní se z nich etikety, pak nalepí nové, lahve se naplní a míří opět k zákazníkovi. Pivní lahev obíhá asi 8-12x (dříve to bylo až 20x). Pivovary chtějí, aby jejich mok byl v pěkných lahvích, jakmile se na takové lahvi objeví ošoupaný proužek, vyřadí se, koupí se nová, stará lahev se roztaví a sklárny ji použijí na výrobu nových lahví.

Pivovary se chtěji odlišit a proto přicházejí s novými tvary lahví

Hnědá nebo zelená?

Barva určuje nejen vzhled obalu, ale také jeho funkčnost. Propustnosti světla, popřípadě ochraně před světlem je u barev skla přisuzován velký význam. Petr Gabriel z katedry chemické fyziky a optiky Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy vyvinul spektroskop pro analýzu piva. Zjistil, že zelené láhve mají ten hlavní problém, že pouštějí světlo v modré části spektra.  Zároveň upozornil, že další problém jsou zářivky: pokud pivo v zelené lahvi stojí pod takovýmto zdrojem světla, dochází k degradaci tekutiny.  

Za minulého režimu zákazníci pátrali po zelených lahvích, bylo jich mnohem méně, než hnědých, a byl to vzácný úlovek. Dnes je zelených i hnědých lahví dostatek. V zelených lahvích jsou po léta k dostání některé známé značky piva.