Pivovarem i školou byl kostel v Jablonném. Teď jeho věž slouží jako vyhlídka

22. květen 2018

Unikátní svatostánek, který má hodně pestrou minulost, stojí v Jablonném v Podještědí. Dřív se tam vařilo pivo, v současnosti ho často využívají turisté a výletníci – chodí na kostelní věž kvůli výhledu do okolí. Rozhodně stojí za návštěvu.

Výhled severním směrem. Za bazilikou Popova skála u Hrádku nad Nisou

Zamotaná historie kostela začala podle písemných pramenů v letech 1279 až 1290, kdy je doložen jako kostel sv. Kříže.

První písemná zpráva o Jablonném v Podještědí pochází z roku 1249. Jen o několik desetiletí mladší je bývalý kostel sv. Kříže, později kostel Narození Panny Marie a ještě později pivovar. Objekt měl v historii několikrát namále, přesto vydržel do dnešních dnů. Roku 2002 se město pustilo do obnovy střechy a kostelní věž upravilo na věž vyhlídkovou.

Pivovar až do roku 1932

Kostel před totální zkázou zachránily rozsáhlé sklepy, které v dobách nebezpečí sloužily k úkrytu obyvatelstva. Zřejmě kvůli nim objekt odkoupilo Jablonské právovarečné měšťanstvo a zřídilo v něm pivovar, který fungoval do roku 1932. Po druhé světové válce se do budovy přestěhovaly některé třídy národní školy. Když vznikla roku 1973 nová škola, objekt začal znovu spět k ruině. 

Kaplička na Vyskři – symbol Českého ráje, který vidíte z daleka

Kalvárie pod kaplí sv. Anny

Jedním z dálky viditelných symbolů Českého ráje je čedičový vrch Vyskeř. Vypíná se nad stejnojmennou obcí a na vrcholu kopce se nachází kaplička svaté Anny. Jestli máte chuť na netradiční výlet, zamiřte právě tam.

Bývalý kostel se dalších stavebních prací dočkal až ve třetím tisíciletí. Městský úřad roku 2002 opravil střechu a kostelní věž upravil na věž vyhlídkovou. Zbytek rozsáhlého objektu na své další využití ještě čeká. Díky opadané omítce na budově můžete vidět všechny stavební slohy, románská zazděná okna, uvnitř gotický oblouk i barokní prvky. 

Výhled jižním směrem - na kopec Ralsko a Tlustec

Lužické hory jako na dlani

Na věž vede 179 schodů a z výšky 325 metrů nad mořem je zajímavý rozhled nejen na malebné městečko a jeho dominantu baziliku sv. Vavřince a sv. Zdislavy. Za ní je vidět na pohoří Lužických hor včetně stolové hory Hvozd, hory Sokol či Panské skály. Vidět je i zámek Lemberk. Východním směrem zaujme především Ještěd, směrem na jih je vidět Ralsko nebo Tlustec.