Pivovarská zahrada v Lanškrouně nabídne víc možností k odpočinku

18. květen 2017

Pivovarská zahrada v Lanškrouně nabídne v budoucnu lepší zázemí pro relaxaci než doteď. Čeká ji kompletní obnova. Jak by měla vypadat, co by se v tomto prostoru poblíž centra mělo změnit, navrhli budoucí odborníci na zahradní architekturu, studenti Mendelovy univerzity v Brně. S jejich návrhy se teď přímo v budově radnice můžou seznámit i obyvatelé města.

„Nyní je to prostor jenom pro posezení. Tu Pivovarskou zahradu upravujeme, sekáme ji, ale není tam nic, co by občany přitáhlo. Je tam pouze louka,“ říká starosta za Lanškrounské fórum Radim Vetchý a dodává, že studenty neoslovili poprvé: „My se studenty máme velmi dobrou zkušenost. Už jednou zde realizovali na některá místa v Lanškrouně, tak jsme na to navázali.“

U návrhů se zastavila i Jana Frühaufová: „Mně se ty návrhy líbí a hlavně ty, které se zaměřují na děti. Ta zahrada je upravena tak, aby vyhovovala hlavně dětem. Já jako rodič a obyvatel Lanškrouna bych byla velmi ráda, kdyby se podařilo ty zahrady podle jednoho z těch návrhů zrekonstruovat.“

Návrhy Pivovarské zahrady v Lanškrouně

Na některých návrzích jsou dětská hřiště, různá zeleň, místo na opalování, sport. „Každý student to pojal trochu jinak. Je tam veřejná boulderová stěna, dětská hřiště a další zajímavé prvky. Na každém projektu je určitě něco, co by Lanškroun nějak přijal za své, ale všechny projekty spojuje voda. Pivovarskou zahradou protéká Třešňovecký potok, ten vodní prvek tam je významný a všichni ho zapracovali do svých projektů,“ říká Vetchý.

Pivovarská zahrada ale není nafukovací, a tak město bude muset zvažovat, co tam chce a nechce mít. „Já osobně bych si přál, abychom se tam mohli potkávat s vodou. Možná i zastavit vodní tok, zvýšit hladinu, aby se přiblížila lidem,“ dodal Vetchý.

Obnova Pivovarské zahrady je zatím ve stádiu úvah. Kdy se na ní začne pracovat, bude záležet také na penězích.

autor: PAV
Spustit audio