Plán na parkovací dům u Pardubické nemocnice opět ožívá. Kraj ani město na něj ale nemají peníze

22. listopad 2022 08:10

U krajské nemocnice v Pardubicích by mohl být parkovací dům. Na oživení tohoto už několikrát probíraného projektu se shodli zástupci magistrátu i hejtmanství. Dopravní situace kolem areálu nemocnice a v celé čtvrti Pardubičky je komplikovaná dlouhodobě.

O případném novém parkovišti se mluvilo v minulosti už několikrát. Pardubický kraj má už hotový projekt a podle náměstkyně hejtmana pro zdravotnictví Michaely Matouškové (STAN) dokonce i stavební povolení. Město a hejtmanství na tom spolupracují proto, že nemocnice a její areál patří kraji, kdežto okolí magistrátu.

Nejsou peníze

Z prvního společného jednání vzešlo, že ani jedna strana na to v tuto chvíli nemá peníze. „Vzhledem ke stavu veřejných financí je zcela pochopitelné, že ani kraj a ani město nemohou tento parkovací dům budovat čistě ze svých finančních prostředků,“ řekl primátor Jan Nadrchal (ANO).

Čtěte také

Ve hře je několik variant. Na financování by se mohl podílet kraj a nemocnice, nebo nemocnice a soukromý sektor, zvažovaná je proto takzvaná PPP varianta, tzn. soukromá firma parkovací dům sama vyprojektuje, na určeném pozemku postaví a po určitou dobu bude provozovat s tím, že z toho bude mít zisk. Tuto myšlenku chce s kolegy v nejbližší době projednat hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (3PK/ČSSD).

Zaparkovat v Pardubičkách je obtížné už teď a obecně je dopravní situace v této městské části složitá. Parkovací dům by to měl částečně vyřešit. Vzniknout by měl na místě současného parkoviště ve spodní části areálu u parku Vinice. „Dokumentace počítá s osmi patry plus střecha, je to zhruba 602 parkovacích míst,“ dodává náměstkyně hejtmana Michaela Matoušková.

Na současnou situaci totiž nejvíc doplácejí právě obyvatelé Pardubiček. Všechny ulice v okolí nemocnice jsou plné vozidel pacientů, ale třeba i zaměstnanců nemocnice a obyvatelé z okolí tak logicky často nemají kde zaparkovat.

Placené parkování v Pardubičkách

Navíc v místě vzniká čtvrť Nová Tesla, kde budou desítky dalších bytů. „My bychom tento parkovací dům silně uvítali z toho důvodu, že je potřeba po výstavbě Nové Tesly připravit rezidentní parkování v Pardubičkách tak, abychom zvládli očekávaný nápor automobilistů,“ uvažuje náměstek primátora pro dopravu Jan Hrabal (ANO).

Čtěte také

Dá se také očekávat, že situace směřuje ke zpoplatnění parkování v Pardubičkách. Nová Tesla bude určitě hotová dřív než parkovací dům a město musí situaci nějak řešit. Jednou z možností je právě zavedení zpoplatněného stání. Zatím jsou parkovací zóny jen v centru.

Naopak od Labe na sever a za koridorem na jih od středu města zatím řidiči platit nemusí, což se ale časem změní. Parkovacích stání ubylo také v samotném areálu nemocnice, protože několik desítek z nich zabrala budova právě stavěného centrálního urgentního příjmu.

autoři: Josef Ženatý , Honza Ptáček | zdroje: Český rozhlas , ČTK
Spustit audio

Související