Plánovaná stavba supermarketu rozděluje Choceň

4. květen 2018 10:05

Stavba nového supermarketu v Chocni vyvolává emoce. Městské zastupitelstvo sice odhalovalo prodej pozemků na Tocháčkově kopci, proti je ale opozice i někteří obyvatelé a sepisují proti záměru petici.

Nový supermarket by měl stát na Tocháčkově kopci u kruhového objezdu, tzn. mezi ulicemi Na Bílé a Na Křepčích. V současné době je tam lesík, přes který vede chodník nahoru na Tocháčkův kopec, kde jsou rodinné domy. A právě tento malý „park“ by měl zmizet, měl by tam vzniknout supermarket, další dva obchody a parkoviště.

Zastupitelé projednávali prodej pozemků dvakrát. Na podzim prodej zastupitelé zamítli, teď odsouhlasili. Podle starosty Miroslava Kučery z ODS to bylo i tím, že při prvním hlasování část koaličních zastupitelů chyběla.

V těchto místech má stát nový supermarket

Firma Agile už některé pozemky vlastní asi devět let, kdy poprvé přišla s nápadem, že na Tocháčkově kopci vybuduje obchod a část pozemků od soukromé osoby koupila. Tehdy ale také vznikla petice a tak firma od záměru ustoupila.

Město s ní ale podepsalo smlouvu o smlouvě budoucí s tím, že jí zbývající pozemky v budoucnu prodá. To se teď také stane. Město ale musí na prodej parcel vypsat soutěž. Otázkou je, jestli o ně bude stát i někdo jiný, protože jediný, komu se k něčemu hodí je zmíněná společnost. Jeden ze členů městského zastupitelstva figuruje i ve vedení této firmy. Když se hlasovalo o prodeji, zdržel se hlasování.

V Chocni by mohlo vzniknout nové obchodní centrum, ne všichni souhlasí

Choceň - park u nádraží

V areálu bývalé Schejbalovy pily v těsné blízkosti zámeckého parku v Chocni by mělo vzniknout nové obchodní centrum.

Nikdo nerozporuje, že v Chocni je další supermarket potřeba, protože v současnosti je tam pouze jeden, za dalšími lidé musí do Vysokého Mýta. Co na plánované stavbě vadí opozici, vysvětluje zastupitelka Dagmar Bláhová z hnutí Otevřená radnice: „Na patě Tocháčkova kopce jsou problémy geologického rázu, které zastupitelstvo nevzalo v potaz. Na základě zjištěných informací se domnívám, že výstavba supermarketu by vážně poškodila celý Tocháčkův kopec.“

Podle opozice by se navíc v Chocni dala najít i jiná místa, kde by mohl nějaký obchod vzniknout.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio