Plněná cuketa

Suroviny: 4 cukety, 200 g mletého masa, 2 cibule, 3 stroužky česneku, lžíce másla, lžíce silného vývaru, 2 lžíce rajčatového protlaku, pu`l šálku bujónu, koriandr, anýz, pepř, máta, skořice, muškátový oříšek, 2 lžíce strouhaného sýra, olej, sůl; Na omáčku: lžíce másla, 2 lžíce vinného octa, 5 lžic kečupu, 1/2 lžičky kari koření, 1/4 lžičky tymiánu, 1/4 lžičky šalvěje, lžička bazalky

Postup:
Cukety podélně rozpůlíme, necháme odležet, opláchneme, vysušíme ubrouskem a vložíme do vymazaného pekáčku. Pečeme v troubě asi 30 minut, pak lžičkou vydlabeme. Cibuli pokrájíme najemno, česnek prolisujeme a vmícháme do masa. Vše pak na oleji lehce opečeme. Po chvíli přidáme lžíci vývaru, protlak, trochu vody, sůl a koření a ještě chvíli dusíme. Nakonec vmícháme rozmělněné vnitřky cuket, dobře promícháme a plníme do vydlabaných plodů. Posypeme strouhaným sýrem a vločkami másla a zapečeme.
Omáčka:
Všechny přísady na omáčku smísíme a necháme krátce vzkypět. Podáváme s rýží, omáčku zvlášť.

Vaříme s Habadějem v sobotu 6. října 2012 v 11:10 hodin. Dobrou chuť přeje ČESKÝ ROZHLAS HRADEC KRÁLOVÉ a ZDENA KABOURKOVÁ.

autor: Zdeňka Kabourková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.