Plněné brambory
Suroviny: 8 ks velkých brambor, 4 vejce, 8 plátků másla, 10-15 dkg šunkového salámu, 15 dkg cihly, sůl, pepř, grilovací koření, sladká paprika, bazalka
Postup:
Velké brambory omyjeme a uvaříme ve slupce. Šunku nakrájíme na dlouhé proužky a sýr nahrubo nastrouháme. Vychladlé brambory oloupeme, malou lžičkou vydlabeme a vložíme do pekáčku. Každý brambor celý osolíme. Na dno vydlabané díry dáme nejprve kousek másla, na to proužky šunkového salámu, které úmyslně necháme koukat ven a na to rozklepneme vajíčko (stačí dávat 1/2 vejce do každého bramboru). Vůbec nevadí, jestli bílek přeteče do pekáčku. Vejce osolíme a opepříme. Celý brambor zasypeme dostatečným množstvím strouhaného sýru.
Vršek okořeníme trochou grilovacího koření, sladké papriky a bazalky. Pekáček dáme do vyhřáté trouby a při 230°C pečeme asi 20 min.
Upečené brambory ihned podáváme. Jsou výborné samostatné pouze se zeleninou nebo jako neobvyklá příloha k masu.
Vaříme s Habadějem v sobotu 27. října 2012 v 11:10 hodin. Dobrou chuť přeje ČESKÝ ROZHLAS HRADEC KRÁLOVÉ a ZDENA KABOURKOVÁ.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.