Plněné brambory. Na první pohled obyčejné, v kuchyni ale ceněné zlatem
Bramborová medaile sice značí čtvrté místo, v kuchyni se ale brambory nedostižně drží na prvních příčkách. Zemáky, erteple či například kremple neboli brambory jsou pokrmem mnoha názvů i tváří.
Zajímavostí je, že existuje přibližně 1500 různých odrůd brambor.
Do Evropy se brambory dostaly v druhé polovině 16. století po objevení Ameriky. Po dovezení se však netěšily velké oblibě. Obilniny, luštěniny a zelenina zůstaly hlavním zdrojem potravy. Brambory se využívaly maximálně jako krmivo pro zvířata.
Do kuchyně se dostaly až v průběhu 18. století, kdy špatná úroda a nutnost nasytit tisíce vojáků při válečných konfliktech zvedly poptávku po bramborách.
Brambory jsou z přibližně 80 procent složeny z vody a ze zbylých 20 procent ze sušiny, která je bohatým zdrojem minerálů, vitamínů skupiny B a sacharidů, přičemž některé sacharidy jsou v bramborách obsaženy ve formě škrobu.
Můžete je v kuchyni použít jako přílohu, hlavní jídlo, jako součást salátů a polévek či jako součást sladkých pokrmů. Jejich gastronomické využití je opravdu rozsáhlé.
Suroviny:
8 středně velkých brambor, máslo do kterého zapracujete sůl, 3 strouřky česneku, 8 plátků anglické slaniny, sýr (eidam, čedar nebo krolewski), sůl, pepř
Postup:
Brambory nařízněte na tenké plátky, ale nekrájejte až do konce (brambora musí držet pohromadě): přendejte na připravený plech s pečicím papírem. Plátky zevnitř opatrně potřete česnekem. Poté do několika mezer v každé bramboře vložte plátky másla, ochuťte solí a pepřem.
Pečte, dokud nebudou brambory křupavé na povrchu a měkké uprostřed, potrvá to asi 1 hodinu. Mezitím na pánvi orestujte slaninu dokřupava a poté ji přendejte na papírovou utěrku.
Brambory vyndejte z trouby a do mezer vložte plátky čedaru. Zbylý sýr nastrouhejte a brambory jím posypejte, stejně tak i křupavou slaninou. Vraťte do trouby asi na 5 minut, dokud se sýr nerozpustí.
Navrch přelijte třeba jogurtovým dresinkem.
Náš tip:
Než brambory použijete, nejprve je důkladně omyjte. V případě, že je budete loupat, omyjte je až po oloupání. Pokud oloupete více brambor, než jste potřebovali, vložte brambory do nádoby s vodou, jinak by vám určitě zčernaly. Rovněž doporučujeme brambory nemrazit, jelikož pak zesládnou.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.