Plot si můžete vypěstovat a vlastní ovoce je nejsladší. Zakládáme zahradu s Markétou Šebestovou

21. červen 2018

Zahradní architektka Markéta Šebestová hostem naší radioporadny. Téma: zakládáme novou zahradu. Jak svůj sen proměnit ve skutečnost?

Jak začít, pokud před sebou máte volnou, nepopsanou plochu? Možností je mnoho. Budoucí zahradou je ale dobré dlouze procházet, zdržovat se na nejrůznějších místech a dobře si rozmyslet její celkovou koncepci. Kde bude místo pro posezení, případně pergola, jezírko, kde trávník a kde okrasná výsadba, kde pískoviště pro děti a kde zeleninová zahrádka.

Poté si zaneste hranice zahrady, dům a další rámcové prvky na čtverečkovaný papír, na kterém si vytvoříte měřítko podle potřeby. Na plánku si pak můžete detailně doplnit každý strom, keř i bylinu budoucí výsadby.

Léčivou zahradu najdete v centru Hradce Králové. Načerpáte v ní síly a ještě se mnoho dozvíte

Léčivou zahradu najdete v centru Hradce Králové. Načerpáte v ní nové síly a ještě se mnoho dozvíte

Nevšední tip na výlet máme pro vás, kteří se rádi procházíte po parcích a kvetoucích zahradách a při tom se rádi také něco zajímavého dozvíte. Redaktorka Romana Pacáková byla opravdu velmi a mile překvapena, když vystoupila z auta téměř v centru Hradce Králové, u brány veliké zahrady, o jejíž existenci až donedávna neměla tušení. Čekala tam na ni Ing. Anežka Chlebková, vedoucí této unikátní zahrady, aby ji provedla.

Když vezmete v úvahu budoucí výšku a šířku dané rostliny, snadno si naplánujete výsadbu včetně potřebného počtu sazenic. Nad plánem by se měla sejít celá rodina, neboť zahrada musí plnit přání všech. A kromě estetického hlediska je samozřejmě třeba vzít úvahu i praktické věci, budoucí náročnost péče o zahradu a podobně.

Terén je tělem zahrady a půda je její základ. Vlastní ovoce je to nejsladší a nakonec i plot si můžete vypěstovat. Je příjemné žít v souladu s přírodou.

Zahradní architektka Markéta Šebestová hostem radioporadny

Pokud toužíte po okouzlující okrasné zahradě, ale v zahradních rostlinách se nijak zvlášť nevyznáte, bude vám možná připadat obtížné si ze záplavy různých druhů vybrat ty pravé, vhodně je zkombinovat. Ani zkušenější zahrádkář neprohloupí, pokud požádá o radu zahradního architekta. Má přehled o spoustě rozmanitých druhů okrasných dřevin i bylin, o jejich konečném vzrůstu, nárocích na pěstování a vhodných kombinacích. A umí využít prostor.

Zahradní architektka Markéta Šebestová hostem radioporadny
autoři: Milan Baják , Blanka Malá
Spustit audio

Související