Po hradubické se ode dneška jezdí rychlostí 110 km/h

12. duben 2016

Mezi Pardubicemi a Hradcem Králové je možné už dnes jezdit rychlostí 110 kilometrů v hodině. Ředitelství silnic a dálnic ráno začalo s instalací dopravních značek „Silnice pro motorová vozidla“ .

Vedoucí provozního úseku ŘSD Jiří Hostaša potvrdil, že nebudou čekat na původně ohlášený termín 30. dubna a povolí rychlou jízdu hned.

„Značky po dohodě s odborem dopravy kraje budou v podstatě platné ode dneška. Zakrývat se nebudou. Dneska by na silnici I/37 měly být navěšeny všechny. Takže na tom úseku 110km/h rychlost může být ode dneška už jako funkční," dodává Hostaša.

Následně se bude podle Hostaši značit hradecký okruh, pak přibudou návěsti.

Čtěte také

Mezi Pardubicemi a Hradcem montáž značek sledoval i redaktor Ondřej Wolf. Jak zjistil, řidiči změnu vítají, někteří říkají, že se na této silnici jezdilo víc než 90 km/h i dříve, ale že je dobře, že od teď mohou oi něco víc šlápnout na plyn, aniž by dostali pokutu.

Cesta se zrychlí asi o tři minuty. Dopravní policie bude sledovat, co zvýšení rychlosti udělá s nehodovostí na této silnici, ale ke zvýšené rychlosti se nijak negativně nestaví.

Silnice pro motorová vozidla - nájezd na I/37

Na nájezdech na I/37 dnes silničáři instalují značku Silnice pro motorová vozidla. (foto: Ondřej Wolf)

Několik let čekání

Stodesítku sliboval před několika lety místním řidičům už bývalý ministr dopravy Vít Bárta, ale nestalo se. Jejímu zavedení navíc předcházelo vypracování projektu, dokumentace atd. Nakonec to všechno uspíšilo nové pojetí dálniční sítě, které uvedlo v život současné ministerstvo dopravy a kdy tzv. hradubická silnice přešla do kategorie silnic pro motorová vozidla.

Velká změna na české silniční síti tak nastala v lednu 2016. Na vybraných čtyřproudových silnicích první třídy se zvýšila rychlost z 90 na 110 kilometrů v hodině. Zároveň z mapy zmizely rychlostní komunikace a staly se z nich dálnice.

Pardubický kraj poté několik měsíců čekal na to, až silnice vyhoví všem bezpečnostním požadavkům a až silničáři provedou velmi důležitou změnu dopravního značení. Nejen na této silnici, ale i na navazujících úsecích.

Zpoždění přineslo taky výběrové řízení na dodavele a montáž značek.

autoři: pta , ba , wol
Spustit audio