Po korunovačních klenotech míří do Pardubic Svatí patronové čeští

27. únor 2017

Zájem o výstavu replik korunovačních klenotů předčil očekávání muzejníků. Třeba ředitel Východočeského muzea v Pardubicích Tomáš Libánek tipoval, že na zámek přijde asi o 5 000 lidí méně. Na úspěch teď může navázat nový přednáškový cyklus.

„Už v loňském roce jsme zvali na přednášky v souvislosti s výročím narození Karla IV. a přišli jsme na to, že pardubické publikum táhnou osobnosti co do tématu i co do přednášejících. Vybrali jsme témata, která se věnují českým patronům,“ popisuje Libánek princip cyklu Svatí patronové čeští.

Výkop má Ludmila

Celkem nabídne muzeum 7 přednášek. „Dotkneme se třeba barokního kultu svatého Jana Nepomuckého. Ukážeme i to, jakým způsobem se v české tradici formovaly kulty osobnosti Jana Husa a Jana Žižky. Každá přednáška bude i koncertem narativních schopností a dovedností významných historiků. Právě do Pardubic jezdí rádi, za což vděčíme publiku.“

K nejstarším dějinám české státnosti přivede posluchače povídání o tradici svatého Václava. „Legendy o životě svatých jsou významným pramenem poznání nejranějších dějin. Představují důležité příběhy pro formování naší kulturní identity,“ dodal Libánek.

Pohled na pardubický zámek ze zámeckých valů

Jako první se bude v úterý ukazovat příběh svaté Ludmily mezi fikcí a realitou. „V případě svaté Ludmily jde taky o zajímavý příběh z hlediska dějin ženy. Vychovatelka svatého Václava, manželka Bořivoje, výrazně vstupovala do politiky počátku 10. století a byla taky významnou aktérkou přijímání křesťanství. Petr Kubín ukáže historickou osobnost a přenese nás i do druhého života obrazů, legend."

Svatí patronové čeští v datech (konání přednášky)

28.2. - Petr Kubín: Svatá Ludmila mezi fikcí a realitou
7.3. - Petr Charvát: Václav, kníže Čechů
21.3. - Václava Kofránková: Maior gloria - svatý Václav v historické tradici
11.4. - Petr Čornej: Svatý Hus a svatý Žižka?
7.11. - Petr Sommer: Byl v českéj zemi jeden opat, jemužto jmě bylo Prokop
14.11. - Josef Žemlička: Svatá Anežka Česká
21.11. - Vít Vlnas: Svatý Jan Nepomucký

Přednášky začínají vždy v 18 hodin v přednáškovém sále pardubického zámku.

autor: MAL
Spustit audio