Po loňské nákaze moru včelího plodu je čas na kontrolu. Včelaři musí poslat vzorky z úlů veterinářům

Včelaři na Jilemnicku, kteří mají včelstva v ochranných pásmech kolem ohnisek nebezpečné nákazy, moru včelího plodu, musí veterinářům do poloviny února povinně odevzdat vzorky ze všech včelích úlů k laboratorní kontrole.

Čtěte také

Na Jilemnicku platí na sedmi místech mimořádná opatření kvůli loňské nákaze moru včelího plodu. Státní veterinární správa připomíná včelařům, aby nejpozději do 15. února odevzdali na semilské pracoviště veterinářů vzorky včelstev ze všech svých stanovišť, jinak jim hrozí pokuta. Laboratorní vyšetření má potvrdit, zda jsou jejich včely zdravé.

Veterinární opatření platí v Jilemnici, v Horních a Dolních Štěpanicích, v Horní Branné, Hrabačově, Mrklově a ve Valteřicích v Krkonoších. „Tyto případy se vyskytly zhruba v půlce roku 2021, takže ta mimořádná veterinární opatření budou trvat do května až července roku 2022. Můžeme říct, že počet ohnisek, které jsme řešily, byl o něco menší, než v roce 202,“ upřesnil ředitel Krajské veterinární správy pro Liberecký kraj Roman Šebesta.

Redaktorka Ivana Bernáthová navštívila pana Jiřího, včelaře z Víchové. Co všechno musel po hnilobě včelího plodu udělat? Jak nákazu včelstev zjistil? A jaká opatření musí včelaři v ochranných pásmech dodržovat? Poslechněte si reportáž.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.