Po modré můžete obejít celý Šluknovský výběžek. Modré putování nabízí rozjímání, výhledy i památky

23. květen 2021

Kolem celého Šluknovského výběžku na samém severu Čech vede modrá turistická značka, a když byste se jí drželi a obešli opravdu celý výběžek, ušli byste asi tak 90 kilometrů. Na tří až čtyřdenní procházce můžete rozjímat u kapliček a kochat se výhledy z rozhleden. 

Modré putování se trasa jmenuje proto, že kolem výběžku se budete držet modré turistické značky, a také proto, že právě modrá barva je atributní barvou Panny Marie, které je zasvěcena spousta místních památek.

Ve Šluknovském výběžku najdete okouzlující chrámy, rozmanité křížové cesty, kapličky různého pojetí, významu a velikosti, úchvatná sochařská díla, četné křížky v ulicích měst i u polních cest. Jsou tu dokonce dvě lokality, kde údajně došlo ke zjevení světice a zázračným uzdravením. Například Filipov býval kvůli tomu velmi hojně navštěvován.

Architektonické skvosty vyprávějí o řemeslném umu a prosperitě v oblasti dnešního Šluknovského výběžku, tedy o době nastupující průmyslové revoluce a konjunktury textilního průmyslu. Díky tehdejšímu bohatství kraje tu bylo postaveno nevídané množství pamětihodností náboženského charakteru. Lidé tímto způsobem děkovali Pánu za dobré podmínky pro život a katolická církev, která si potřebovala upevnit postavení v oblasti nazývané České Nizozemí, toho pochopitelně využívala.

Památky se znovu opravují, ačkoli jejich náboženský význam vzal už více méně za své. Například v obci Lobendava, kde před válkou chodívalo na nedělní mše kolem tří tisíc lidí, dnes už do kostela nechodí téměř nikdo. Nicméně investice do obnovy těchto pamětihodností mají velký význam pro rozvoj cestovního ruchu. Následováníhodným příkladem je kostel sv. Šimona a Judy v Lipové, který slouží nejen k bohoslužbám, ale také jako prostor pro pořádání veřejných kulturních akcí.

Zdroj: čerpáno z textu člena KČT Ústeckého kraje Martina Zíky uvedeného v Kalendáři turistických akcí na rok 2018

Modré putování startuje ve Varnsdorfu: 

Spustit audio