Po silném dešti se rozvodnily řeky, v Pardubickém kraji nejvíc zlobí Novohradka

23. květen 2019 08:09

Zaplavené ulice a řeky vylité z břehů. Po silném dešti platí povodňový stav asi na třiceti místech v republice. Varování meteorologů před extrémními srážkami se týká i Pardubického kraje.

Nejvážnější situace je aktuálně na Novohradce na Chrudimsku. V Úhřeticích platí druhý stupeň povodňové aktivity. Ten byl v noci vyhlášený i v Luži, kde začali dobrovolní hasiči držet hlídky, situace se tam ale uklidnila. Novohradka je hodně rozvodněná kolem Úhřetic, na některých místech ji dělí od silnice jen centimetry. V korytě se neudržela v nedalekých Blížňovicích, kde zaplavila přibližně 250 metrů vedlejší silnice na Nové Holešovice.

V Hrochově Týnci museli hasiči preventivně postavit protipovodňové valy, opět jde o Novohradku. Zvláštní pohled mají řidiči, kteří jedou ze Svratouchu na Březiny, tam se na polích a loukách vytvořily velké laguny a i tam se stavěla ochranná hráz.

Už včera odpoledne museli hasiči nasadit čerpadla v chrudimské ulici K Májovu. Byl zaplavený příjezd do průmyslové zóny a hrozilo tak zatopení skladů. Ale celkově krajští hasiči žádné závažnější případy nebo větší škody hlášené nemají.

Další vývoj bude záležet na tom, jestli začne zase pršet. Na většině míst se situace uklidňuje, hladiny řek se přestávají zvedat a hladina pomalu klesá. První stupeň povodňové aktivity platí na několika místech na Chrudimce a také na Doubravě, ale centimetry teď už spíš ubývají, než přibývají. Pořád ale platí výstraha meteorologů pro východní část Pardubického kraje - Žamberk, Lanškroun, Moravskou Třebovou a Králíky, kde se můžou řeky ještě rozlévat.

Související