Počasí Velké pardubické přeje. Má zaděláno na ideální ročník

8. říjen 2019

Druhá říjnová neděle by podle předpovědí měla být vydařená. Fanoušci získávají další důvod, proč koncem týdne zavítat na dostihové závodiště. Legendární akce znovu přiláká desetitisíce lidí.

I když startovní listina 129. Velké pardubické přišla o některé favority, bude na co koukat. Nechybí ani konkurence z ciziny. „Dlouhodobě si přeji, aby u nás zvítězil zahraniční účastník. Byl bych rád třeba i za Slováky,“ přiznává s ohledem na prestiž závodu ředitel Dostihového spolku Jaroslav Müller.

Čtěte také

Kvůli zraněním se na start nepostaví vítěz z roku 2017 No Time To Lose. „Zaběhnul dobře kvalifikaci, ale obnovilo se mu staré zranění. Dá se říct, že i loni druhý Hegnus na tom je podobně. Ani loňský vítěz Tzigane du Berlais podle mých zpráv není úplně ve své kůži. Překážkové dostihy jsou náročným sportem,“ vysvětluje expert a správce dráhy Jiří Janda.

Podle něj by právě dráha měla být ve skvělém stavu. „Za víkend napršelo 20 milimetrů srážek. Ještě trochu sekáme, stříháme živé ploty, natíráme odskokové bariéry, aby všechno bylo hezké. Přes noc by už do startu nemělo mrznout. Předpověď je zatím příjemná i pro samotné koně a jezdce. Mělo by vládnout ideální počasí.“

Kde zaparkovat?

Pořadatelé divákům doporučují využít posílených spojů MHD anebo klasického vlakového spojení. Pojede navíc i zvláštní vlak z Prahy. „Parkování aut bude možné na dvou plochách, konkrétně na sousedním letišti, a taky na uzavřeném úseku silnice I/37 mezi Dražkovicemi a kruhovým objezdem u závodiště. Vjezd na toto parkoviště bude jednosměrný od Dražkovic,“ upozorňuje Jaroslav Müller.    

Areál závodiště bude v neděli 13. října otevřený od 8 hodin. Slavnostní zahájení odstartuje v 11 hodin včetně tradičního požehnání lanškrounského faráře a patrona závodiště Zbigniewa Czendlika. Osm dostihů doplní doprovodný program jako třeba křest knihy majitele trojnásobného vítěze Velké pardubické Peruána Václava Bruny. Hlavní dostih začíná v 16:40.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související