Počet nemocných klíšťovou encefalitidou stoupl v Královéhradeckém kraji za dva roky o 142 %

16. květen 2018

Epidemiolog prof. MUDr. Roman Chlíbek hostem naší radioporadny. 

V roce 2017 bylo v Královéhradeckém kraji hlášeno 17 případů klíšťové encefalitidy - o 142 % více než v roce 2015 . Počet případů se zvyšuje celorepublikově, a to z 351 na 687! Jednou z příčin může být nízká proočkovanost populace, která je v České republice jen 24 %.

Český hydrometeorologický ústav již začal ve spolupráci se Státním zdravotním ústavem vydávat předpověď aktivity klíšťat obecných. Preventivně bychom měli začít používat repelent, nesedat a nelehat si v porostech, nevstupovat do křoví a pravidelně se prohlížet. Hlavně bychom si ale měli zkontrolovat, zda jsme očkováni nebo řádně přeočkováni proti klíšťové encefalitidě.

Relativně mírné zimy a vlhké jaro a podzim vytváří optimální podmínky pro rozmnožování a aktivitu klíšťat. To se následně odráží i v množství osob, které se nakazí klíšťovou encefalitidou a lymeskou boreliózou.

Počet nakažených osob klíšťovou encefalitidou v ČR v letech 2015 - 2017

„K nárůstu počtu případů dochází také v jiných zemích EU, zejména tam, kde je podobně nízká proočkovanost jako u nás. Postupně se také rozšiřují oblasti výskytu onemocnění, což souvisí se zvyšující se adaptací klíšťat na vyšší nadmořské výšky a nižší teploty. V ČR již prakticky nenajdeme jedinou oblast, kde by se klíšťata a klíšťová encefalitida nevyskytovala. Výskyt byl zaznamenán také již v nejvyšších partiích Krkonoš nebo Orlických hor,“ říká prof. MUDr. Roman Chlíbek, PhD. z katedry epidemiologie Fakulty vojenského zdravotnictví Univerzity obrany v Hradci Králové.

Koho klíšťata nejvíc ohrožují

Klíšťata nejčastěji přenášejí dvě onemocnění. Lymeskou boreliózu a klíšťovou encefalitidu. Lymeská borelióza je bakteriální onemocnění, které je léčitelné antibiotiky. Klíšťová encefalitida je virová nákaza a účinná specifická léčba u ní stále není k dispozici.

Terapie se zaměřuje pouze na mírnění příznaků probíhající infekce. Infekce přitom zasahuje centrální nervový systém a může vést k trvalé invaliditě nebo způsobit úmrtí.

„S klíšťaty se můžeme setkat nejenom ve volné přírodě ale dnes již také v městských parcích anebo na domácích zvířatech či mazlíčcích. K přenosu nákazy pak může dojít i při odstraňování klíštěte ze srsti psů nebo koček,“ vysvětluje prof. MUDr. Roman Chlíbek, PhD.

Roman Chlíbek

Před klíšťovou encefalitidou není chráněná žádná věková skupina obyvatel. Nejúčinnější prevencí je očkování, které pomáhá před onemocněním chránit.

„Důležité je chránit nejen děti, ale i dospělé a zejména seniory. Se zvyšujícím se věkem stoupá riziko závažnějšího průběhu nemoci. U dospělých pozorujeme na rozdíl od dětí ty nejzávažnější formy, postihující nejenom mozek, ale také např. míchu,“ varuje prof. Chlíbek.

Nejvíce zodpovědní jsou lidé ve věku 18-24 let, kde je očkovaných 36 lidí ze sta, a po nich následují děti a dospívající do 19 let s 29 procenty proočkovanosti.

Očkování proti klíšťové encefalitidě:
• vakcinace je možná po celý rok
• očkovat se mohou děti od 1 roku i dospělí všech věkových skupin
• základní vakcinace je ve třech dávkách, ochrana nastupuje už 14 dní po druhé dávce
• následné přeočkování se aplikuje po třech až pěti letech
• na očkování přispívají v rámci preventivních programů zdravotní pojišťovny, čerpat můžete až 1500 korun ročně

autoři: Milan Baják , Blanka Malá
Spustit audio

Související