Počet obětí zemětřesení v Pákistánu roste. Podle posledních informací zemřelo nejméně 230 lidí

25. září 2013

Silné zemětřesení, které v úterý zasáhlo oblast na jihozápadě Pákistánu, má podle posledních informací na svědomí už přes 230 životů. Otřesy o síle 7,7 stupně zabíjely v odlehlém a řídce osídleném horském regionu, v provincii Balúčistán.

V postižené oblasti se zřítily stovky domů a tisíce lidí strávily noc pod širým nebem. Úřady odhadují, že v nejhůře zasaženém okrese Awarán se rozpadla až třetina budov, stavěných na venkově převážně z nepálených cihel.

Pod jejich troskami jsou nejspíš další mrtví, případně přeživší. S jejich vyprošťováním pomáhají stovky vojáků dopravených do oblasti letecky. Nemocnice v oblasti hlásí nedostatek místa i personálu k léčbě takového množství lidí.

Úterní mohutné zemětřesení pocítili obyvatelé velké části jižní Asie, například v hlavním městě sousední Indie Dillí, které je od epicentra vzdálené asi 2000 kilometrů. V Arabském moři dokonce v důsledku otřesů vznikl nový malý ostrov.

Z hlediska počtu obětí jsou včerejší otřesy nejtragičtější od roku 2005, kdy při silném zemětřesení na severu země zemřelo pětasedmdesát tisíc lidí.

Balučistán je sice největší pákistánskou provincií, ale také nejméně zalidněnou. Právě v této oblasti se ztratily dvě unesené Češky.

autoři: jpr , bre , nov
Spustit audio