Počítač pro nevidomé

24. říjen 2005
Trendy

Oči máme jenom jedny a tak je nanejvýš v našem zájmu, abychom se o ně s láskou starali. Někteří nemají takové štěstí a musí se naučit žít se zrakovým handicapem. Žijeme v 21.století a to nám nabízí hned několik možností, jak se s tímto postižením co nejlépe vyrovnat. Více informací jsme se snažili pro vás zjistit.

V České republice žije více než 100 tisíc těžce zrakově postižených lidí. Funguje také několik organizací, které se jim snaží pomáhat. Služby pro slabozraké a nevidomé už 10 roků nabízí obecně prospěšná společnost Pifo servis. Pokračuje Dana Morávková.

Morávková: Děláme sociální rehabilitaci zrakově postižených. Snažíme se člověka, který špatně vidí nebo přijde o zrak v pozdějším věku, aby zvládal veškeré životní situace, které potřebuje k samostatnému životu.

Novinkou je speciálně upravený počítač pro slabozraké a nevidomé.

Morávková: Pifo centrum naučí postiženého člověka zacházet s počítačem, naučí se zcela ovládat internet i jednotlivé programy.

Karel Hrubeš je zrakově postižený, na Dnech zdraví v chrudimském muzeu předváděl, co ozvučený počítač dovede a jak mu pomáhá.

Hrubeš: Získáváme na něm jakékoli prvotní informace, internet, elektronickou poštu. Většina webových stránek se dá číst také.

Podmínkou nevidomého při práci s počítačem je naučit se psát všemi deseti prsty na klávesnici, pak se může přistoupit k samotné výuce. Karel Hrubeš se naučil ovládat počítač za tři čtvrtě roku. Tvrdí ale, že se má stále co učit.

Hrubeš: Jde o zvyk, někdo si nemůže na syntetický zvuk zvyknout.

Daniela Morávková nám potvrdila, že o novou pomůcku pro zrakově postižené mají zájem všechny věkové skupiny.

Morávková: Je to tak, mladí k tomu mají vztah ještě bližší. Starším lidem to pomáhá naplnit život a využívat jej ještě lépe.

autor: KUB
Spustit audio

Více z pořadu