Podaří se vymýtit kouření na nádražích? Zákaz kontrolují na nástupištích v Týništi nad Orlicí

17. říjen 2016

Strážníci v Týništi nad Orlicí začali na nádraží kontrolovat dodržování zákazu kouření na nástupištích. O kontroly je požádala Správa železniční dopravní cesty - cestující si totiž právě na kuřáky stěžovali. Strážnici udělili během několika kontrol zhruba desítku pokut.

„Upozorňujeme cestující, že všech uzavřených prostorách stanice a nekryté části nástupiště, je kouření zakázáno," ani hlášení ani zákazové cedule řadu lidí od kouření neodradily.

Čtěte také

Na kuřáky si často stěžovali i někteří cestující, říká vedoucí provozu na týnišťském nádraží Petr Brouček: „Byl to problém. Na naše upozornění v podstatě nereagovali. Tudíž jsme požádali policii o spolupráci."

Čím jsme tady častěji, tak těch kuřáků je míň a míň.Martin Štěpánek, vvelitel Městské policie v Týništi nad Orlicí

Pracovníci Správy železniční dopravní cesty totiž nemohou kuřáky pokutovat
Za poslední dobu strážnici nádraží zkontrolovali několikrát - kouření na nástupištích pak pokutovali částkou od sta do pěti set korun, říká velitel městských strážníků v Týništi Martin Štěpánek: „Bylo tady čtyři nebo pět kontrol. Rozdali jsme do deseti pokut. Za tento přestupek lze uložit v blokovém řízení tisíc korun pokuty. Jinak ve správním řízení je ta pokuta vyšší. Čím jsme tady častěji, tak těch kuřáků je míň a míň."

Při poslední kontrole už strážnici během celého rána na žádného kuřáka nenarazily.

Kontroly oceňují i cestující - kouření na nástupištích vadí třeba Květě Kaminské: „Vadí mi to. Mám malé dítě. A ten kouř, dým, smrad prostě, že jo.

Zákaz kouření - cedule

„Je cítit zápach. A ten člověk smrdí, když přijde do vlaku potom. Je to nepříjemné," popisuje nepříjemné zkušenosti s kuřáky Milan Sigit, který jezdí vlakem z Týniště do práce. Kontroly na nádražích budou i nadále pokračovat.

„V současné době je to jediné místo, kde provádíme tyto kontroly. Ale pokud zjistíme, že lidem vadí kouření v prostorách kde je to zakázané, tak tento pilotní projekt se může rozšířit i na další stanice," slibuje Dana Rozová z oblastního ředitelství Správy železniční dopravní cesty v Hradci Králové.

Spustit audio