Podchod v Pardubicích je tři roky zavřený, s opravou se čeká na výsledek soudu

13. červen 2019 07:15

Ani po více než třech letech není jasné, kdy začne oprava podchodu na náměstí Republiky v Pardubicích. Město ho nechalo kvůli špatnému stavu uzavřít v březnu 2016.

Muselo kvůli tomu předčasně vypovědět smlouvu restauraci Kra Kra, kterou v podzemních prostorách provozoval Václav Reindl. Podnikatel se po městě od května 2016 domáhá náhrady škody ve výši téměř 7,7 milionu korun, která mu podle něj vznikla nuceným uzavřením podniku, soud zatím spor nerozhodl.

Čeká se na rozhodnutí soudu

Magistrát na rekonstrukci podchodu vyčlenil předběžně 30 milionů korun, s přípravou projektové dokumentace ale čeká na výsledek soudu. Opravit bude nutné zvláště izolace proti pronikání vody. „Musela by se opravovat tak, že by se to zvenku rozkopalo. Pořád byla snaha odložit to co nejdál, až bude třeba hotový severovýchodní obchvat, aby to nebyla taková překážka dopravy,“ řekla ČTK náměstkyně primátora Helena Dvořáčková (ANO).

Po restauraci v podchodu zbylo jen zrcadlo

Frekventovaná silnice nad podchodem je pro dopravu ve městě velmi důležitá. Podle Dvořáčkové by bylo nutné opravy dělat po částech za provozu.

Podchod u Zelené brány slouží veřejnosti od roku 1973, stavěl se od roku 1971. Ještě v 70. letech byly v podchodu vybudovány dva eskalátory, které byly v 90. letech po rekonstrukci odstraněny. Kromě opravy město zvažovalo i možnost, že jej nechá zasypat, tato varianta ale není aktuální.

„Podle posledních úvah by se v podchodu zřídilo veřejné WC. Když jsou akce na Pernštýnském náměstí, bylo by potřeba. K tomu by mohlo vzniknout třeba bistro, které by se o podchod staralo,“ dodala Dvořáčková.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související