Podchodem u Zelené brány už nikdo neprojde. Chránit ho budou mříže

18. květen 2016

Podchod v Pardubicích u Zelené brány nechá město zabezpečit mříží. Je v havarijním stavu a hrozí riziko úrazu. Ačkoli je už přes měsíc uzavřený, někteří lidé do něj stále chodí. Náměstek primátora Jiří Rozinek z ČSSD řekl, že situaci je potřeba urychleně vyřešit.

„Minulý týden jsme se tam byli podívat, provedli jsme zevrubnou prohlídku. Ten podchod je skutečně ve špatném, dá se říci havarijním, stavu. Chceme to zabezpečit, chceme namontovat nové mříže, které budou nad schodištěm, aby se zabránilo z obou stran přístupu na schodiště z bezpečnostních důvodů,“ říká Rozinek.

Město zaznamenalo, že se lidé do podchodu vstupují. „Jsou tam odpadky, je tam nečistota. Je potřeba to zachránit a hlavně je to z důvodu bezpečnosti,“ doplňuje Jiří Rozinek.

Opravy podchodu omezí dopravu

Podle něj je podchod v opravdu špatném stavu: „Vypadá to velice špatně. Skutečně dochází k zatékání do nosné vodorovné konstrukce stropu podchodu. V budoucnosti bude muset být provedena nová vodotěsná izolace a bude nutné sejmout kvůli tomu vrchní vrstvy vozovky nad podchodem.“

Třída Míru a Náměstí republiky

Ve hře byla i varianta, že podchod bude zasypán a v podstatě přestane existovat. „V současné době zadáváme také projektovou dokumentaci. Odbor dopravy má úkol zadání nové projektové dokumentace na řešení co s tím dále. První fáze je odstranění havarijního stavu. Současně ale chceme vidět varianty co dál s tím podchodem. Já osobně nezastávám názor, že by se měl podchod zasypat, já bych naopak viděl jeho využití. Samozřejmě jedna z variant je nové osazení jezdících schodů, jak to bylo v minulosti. To všechno nám ale řekne ta nová projektová dokumentace,“ dodává Rozinek.

Náměstek naznačil, že ať už se s podchodem bude dělat cokoliv, vždy to nějakým způsobem omezí dopravu, která už teď je v Pardubicích velmi komplikovaná. Město chce práce načasovat tak, aby měly co nejmenší dopad na obyvatele a dopravu.

Čtěte také

Město tedy nejprve odstraní havarijní stav, ale i tak může být podchod později zasypán. „Já bych byl rád, kdyby projektová dokumentace řešila jak odstranění havarijního stavu, položení nové izolace, tak současně řešení další rekonstrukce nebo investic do tohoto podchodu, aby to bylo současně co nejrychleji,“ říká náměstek primátora Jiří Rozinek.

Město zachová v každém případě přechod u Zelené brány, protože imobilním lidé se do podchodu nedostanou. Současně také bude kvůli bezpečnosti na noc podchod asi zavírán.

autor: ba
Spustit audio