Podle „pindíka“ poznáš brouka! Je to jejich hlavní určovací znak, směje se entomolog Vladimír Kubík

7. leden 2022

Jak jsem broukům přišel, tak by mohl znít podtitul dnešního povídání, protože vás zavedeme do světa všeho, co má šest a více nohou. Zavedeme vás tam s nadšeným entomologem Vladimírem Kubíkem z Chlumce nad Cidlinou, který se za 50 let vypracoval na velkého znalce v říši hmyzu. A jako výpravčí za brouky jezdí hlavně vlakem.

Tak jak jste k broukům přišel?
Jako každý kluk jsem sbíral kdeco a k broukům mě odkázalo to, když jsem k Vánocům v osmé třídě dostal knížku Naši brouci. Zaujalo mě to, a jelikož pocházím z vesnice, tak k přírodě nebylo daleko, okolo byla spousta lesů, Chlumecko je bohudíky bohaté na hmyz dodnes.

Brouk, kterého si nechytím sám, mi nic neříká. Za každým uloveným kouskem se skrývá příběh uložený v mém srdci. To je o něčem jiném.
Vladimír Kubík, entomolog

Začal jsem brouky sbírat hned následující jaro. A pak jsem zjistil, že v té knížce není zdaleka všechno. Tak jsem sebral brouky, o kterých jsem nic nevěděl, a šel jsem s nimi do hradeckého muzea, zde jsem se seznámil s doktorem Mockem a ten mě k entomologii přivedl.

Entomolog Vladimír Kubík se svou unikátní sbírkou ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Železniční výpravčí Vladimír Kubík z Chlumce nad Cidlinou miluje brouky. Entomologii se věnuje amatérsky už 50 let a ve své unikátní sbírce za tu dobu nashromáždil na 25 tisíc exemplářů v tisíci druzích brouků z celého světa. Začal je sbírat ve svých 15 letech a při svých výpravách zažil i mnohé dramatické okamžiky.

Možná i takovou motivací pro mladého kluka může být pěkná sbírka motýlů, ne? Holky se na to hezky balí.
Začal jsem s brouky a motýly jsem kdysi v mládí také sbíral. Takže jich pár mám doma, ale potom se to vykrystalizovalo pouze na brouky. A co se týče balení holek, tak manželku jsem pozval domů, že mám sbírku motýlů. Když přišla s kamarádkami a ty motýly jsem vybalil, tak zůstaly koukat. A manželka už zůstala.

Čtěte také

Nepřemýšlel jste, že byste šel entomologii i studovat? Protože vy jste celý život dělal výpravčího.
Uvažoval jsem o tom. Ale dělal jsem dva roky dopravní školu v Žilině, kterou jsem nedokončil, a potom jsem začal stavět dům a už na to čas nebyl. I během práce jsem pak uvažoval, že bych se tomu mohl věnovat, ale bohužel časově bych to asi nezvládl.

Vy jste odborník na tesaříky, proč právě tento druh vás zaujal?
Je to nejprostudovanější skupina a vypadají docela pěkně, mají dlouhá tykadla, jsou i krásně barevní.

Entomolog Vladimír Kubík se svou unikátní sbírkou ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Co vás na broucích fascinuje?
Fascinuje mě, jak jsou uzpůsobeni pro život. Dá se říct, že v každé oblasti mají schopnost přežít a najdete je v každé oblasti na planetě, kromě moře. V moři se nenachází ani jeden brouk. Je to zajímavé, ale tam opravdu nejsou.

A co vodoměrka?
To je jiná čeleď. To je hmyz, není to brouk.

Čtěte také

Co vše obnáší sbírat brouky? Co musíte vědět a znát?
Hlavně vědět kam jít, znát rostliny, na kterých se brouci vyskytují, a potom je určovat, vědět, kam je zařadit. Většinou je to podle vzezření, ale daleko nejdůležitější a nejspolehlivější je určení podle takzvaných pindíků, tedy pohlavních orgánů.

Brouky poznáváte podle pindíků?
Ano, protože každý brouk má své specifické uspořádání pohlavních orgánů a podle toho se dnes určuje nezaměnitelný a příbuzný druh.

A co vaše výpravy za brouky? Protože vy jste hodně cestoval, byl jste i na Blízkém východě.
Ano, bylo to v roce 1998, když jsme s kolegou Mertlíkem z Hradcem Králové byli v Turecku a Sýrii. Brali jsme to vlakem, stopem, prostě jsme se dopravovali, jak se dalo, s báglem na zádech. Užili jsme si to, ale bohužel byly i horší chvíle, kdy jsme byli dvakrát sebráni. Jednou v Turecku a podruhé v Sýrii.

Čtěte také

A za co?
Zajímalo je, co tam děláme, protože bohužel, když sbíráte brouky, tak se vyskytujete v málo obydlených a osídlených místech. A vás může překvapit divoká zvěř, která většinou uteče, ale pokud ji překvapíte vy, tak můžete mít problém. Ale horší je, když se vyskytnete na místech, kde by člověk neměl co dělat. Což jsou příhraniční pásma a podobně, což se nám stalo. To se nám povedlo v Turecku, kde jsme nevěděli, že tam mají vojáci základu. Tak nás sebrali na ulici, odvezli do kasáren, kde nás zavedli do sklepení, otevřely se pancéřované dveře, které se následně za námi zavřely. Začali jsme přemýšlet, co se děje, jaký je problém. A zhodnotili jsme situaci, že to bude dobré. Všechny věci máme u sebe, pouta nemáme, tak to nebude tak horké. A nebylo. Po chvíli jsme vyrovnali batoh, vysvětlili, co tam děláme, že jsme přicestovali za brouky a nakonec jsme dostali ozbrojený doprovod, odvezli nás do vesnice, kam jsme chtěli. Dostali jsme dva samopalníky a po okolí jsme mohli brouky sbírat.

Jak velká je vaše sbírka?
Přesně spočítané to nemám, ale odhaduji to něco přes 25 000 kusů v asi v tisíci druzích.

Jste odborníkem na tesaříky a máte skoro všechny jejich druhy, jen pár vám jich prý chybí.
Z českých druhů mi chybí ty vzácné a zákonem chráněné, těm se vyhýbám. A brouk, kterého si nechytím sám, mi nic neříká. Kterého chytnu, podívám se na něj, tak si mi otevře prostředí, v kterém jsem tam byl. To je o něčem jiném. Je to příběh uložený v mém srdci.

Entomolog Vladimír Kubík se svou unikátní sbírkou ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celý rozhovor s entomologem Vladimírem Kubíkem z Chlumce nad Cidlinou si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související