Podvodná pracovní agentura. Jak ji poznat a jak se nestát obětí podvodu

Seznámíme vás internetovým podvodem v podobě falešné pracovní agentury, která z žadatelů o brigádu na italské jablkové farmě lákala peníze.

Kdo by si nechtěl vydělat nějaké peníze. A na internetu se to různými nabídkami jen hemží. Jak se v nich ale vyznat a nenaletět podvodníkovi, jako se to stalo desítkám lidí z našeho případu?

„Pokud už lidé mají nějakou takovou brigádu zájem, měli by si zjišťovat informace o tom daném zprostředkovateli, kde ta brigáda bude probíhat, žádné peníze by se neměly platit předem,“ vysvětluje policejní preventista Petr Směták.

Pozor také na podezřele nízké nároky na zaměstnance. „Pokud je velmi snadné se na tu brigádu přihlásit, je to podezřelé. Většinou tito podvodníci využívají inzertní části internetu, takže jsou to inzeráty na různých webech a klidně to může být jeden podvodník, který má inzerátů více,“ dodává preventista.

Doporučuje také zjistit si na danou agenturu zjistit si reference, jaké má v oboru zkušenosti. Je možné také zavolat do jiné agentury a zeptat se, zda onu agenturu znají. Více uslyšíte v našem Bezpečném průvodci džunglí zločinu.

autoři: Artur Kubica , tif
Spustit audio