Pohlreich, Sapík, světové delikatesy, herci ze Slunečné. Fresh festival se vrací do Pardubic
Po roční covidové odmlce obsadí dostihové závodiště dvoudenní gurmánský festival dobrého jídla a pití. Zavedenou akci čeká v krajském městě 8. díl během posledního srpnového víkendu.
Hlavní kuchařské hvězdy? „Zdeněk Pohlreich nemůže chybět. Jezdí s námi celých deset let, co festival děláme. Letos jsme se domluvili, že přijede oba festivalové dny, v sobotu i v neděli. Vůbec poprvé dorazí cukrářka Iveta Fabešová. Během její show se lidé dozvědí spoustu triků na přípravu sladkostí. Šéfkuchař Jaroslav Sapík se bude na pódiu věnovat zvěřině,“ popisuje organizátor Petr Jirásek.
Jídlo i pití
Na Fresh festivalu se představí několik českých výrobců delikates. Budou to držitelé ocenění Great Taste Awards z Velké Británie, tedy nejslavnější gurmánské ceny na světě. Jde o výrobce marmelád, chilli omáček, čokolád a podobně.
Čtěte také
A pokrmy taky člověk musí spláchnout. „Budeme tam mít 13 místních i vzdálenějších minipivovarů. Zveme taky 10 vinařství. Postavili jsme vinařský stan pro řízené degustace, které se podobají zážitku v moravském sklípku. Na výběr bude i plno míchaných drinků. K tomu se přidá celodenní program o kávě,“ říká Jirásek.
Velkým lákadlem v doprovodném programu by měl být takzvaný Slunečný autobus. V něm zavítají do Pardubic někteří herci z televizního seriálu Slunečná. Nedělní účast na autogramiádě předběžně přislíbili Tereza Brodská, Lucie Benešová, Roman Tomeš a Denisa Nesvačilová. Zazpívá Leona Machálková a celým odpolednem provede Eva Decastelo.
Odpadne lovení drobných
Stejně jako mnoho jiných festivalů přechází i pardubický Fresh festival na platbu náramkem s čipem. „Můžete si ho po zakoupení nabít libovolnou částkou. Pak pohodlně platíte u všech prodejců. Zbylou částku si můžete samozřejmě zaslat zpátky na účet,“ ubezpečuje Jirásek.
Informace o covidových opatřeních zavěsili organizátoři na internet. Přímo na místě se budou moci účastníci otestovat.
Související
-
Kuchařina je umění i řehole. Jak pracují ti nejlepší?
Nejde o to, že člověk někde něco uvaří. Abyste byli špičkovými kuchaři, musíte znát použité suroviny a jídla dělat s maximální péčí.
-
Kvalitní pralinka musí křupnout. Výrobu podle pralinkové kouzelnice zvládnete i doma
Kouzlo pralinek tkví v kvalitě čokolády a ostatních surovin. Správná pralinka by měla nejdřív křupnout, pak ucítíte chuť náplně a teprve potom chuť hořké čokolády.
-
Vkusný „bordel“ na talíři fotce prospěje, radí gastro fotografka
Fotografka Lucie Lízlerová fotografuje jídlo. Je to těžká disciplína? Pokud má jídlo skutečně nalákat, tak určitě ano. Nejtěžší jsou podle ní polévky.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka