Pohodlnější třídění. Moravská Třebová rozdá zájemcům popelnice na papír a plasty

8. červen 2022

Město Moravská Třebová zrušilo po několika letech slevu na povinném poplatku za sběr a třídění odpadu. Ten kdo víc separoval, platil méně. Radnice se teď snaží, aby lidé nepolevili ve třídění, a tak jim chce zdarma rozdat barevné poplenice.

Princip slev, který město před několika lety zavedlo, se některým nelíbil, tvrdí mluvčí radnice Václav Dokoupil. „Systém tak, jak byl nastaven, se mohl pro část občanů jevit jako nespravedlivý, měl několik problematických míst a zároveň dochází v oblasti odpadového hospodářství ke zvyšování nákladů na celý systém, a proto nebylo ekonomicky udržitelné ve slevách pokračovat.“

Přimět lidi k tomu, aby ve třídění nepolevili, chce město i tím, že jednotlivým domácnostem rozdá barevné popelnice na plast a papír. „My se snažíme občanům celkově zjednodušit a usnadnit celý proces třídění, nabízíme jim, že mohou zdarma získat nádoby na třídění papíru a plastu tak, aby nemuseli do sběrných hnízd. Právě to, že občané budou mít možnost odpad třídit už doma, tak si od toho slibujeme, že se uleví sběrným hnízdům a nebude docházet k tomu, že ty nádoby budou přeplněné,“ vysvětluje mluvčí.

Nádoby pro rodinné a menší bytové domy

Nyní se zjišťuje, zda o tuto službu bude mezi lidmi zájem. „Občané se mohou pomocí online formuláře přihlásit, každá domácnost má nárok na jednu nádobu na plast a jednu na papír, podmínkou je, aby nebydleli v bytových domech s více než osmi bytovými jednotkami, takže většinou se jedná o domácnosti v rodinných domech nebo v menších bytových domech.“

Čtěte také

Systém už částečně funguje, v minulosti město nabídlo žluté nádoby občanům žijícím v centru města a nyní se rozšiřuje na území celého města. „Pokud uspějeme s dotační žádostí, tak bychom mohli nádoby občanům rozdat už na podzim letošního roku,“ uzavírá Dokoupil.

Město je připravené i na to, že dotaci nedostane. Popelnice by pak zaplatilo ze svých peněz. Zájem o plastové nádoby je velký, radnice zveřejnila výzvu koncem minulého týdne a už eviduje 150 žádostí.

Spustit audio

Související