Pokud trpíte cukrovkou druhého typu, vyvarujte se stresu

28. květen 2020

Současná doba přináší řadu problémů, které mohou způsobit zvýšení hladiny stresových hormonů v organizmu. To se může negativně projevit zejména u pacientů s cukrovkou druhého typu. Doktorka Kateřina Cajthamlová radí, jak v takovém případě lze zdravotní stav zlepšit.

Cukrovka je onemocnění, kterým trpí řada lidí. Rozlišujeme ji na dva typy. Do první skupiny patří pacienti, kteří jsou na inzulínu závislí. Jsou to spíše mladší lidé a tento typ cukrovky není většinou dědičný.

V případě druhého typu trpí pacienti necitlivostí na inzulín a je zde možné větší genetické zatížení. Většinou jde zároveň o predispozice pro obezitu i pro cukrovku a zde je velmi důležité dbát na prevenci.

Tento typ cukrovky si ale můžeme také vypěstovat nezdravým životním stylem: „Pokud nám v těle stoupá hladina stresových hormonů, působí to také proti citlivostí tkání na inzulin. To znamená, že pokud například někomu někdo zemře, cítí se osamělý nebo má deprese, tak mu vinou toho mohou buňky takzvaně ohluchnout na inzulin. V tomhle případě potom nemusí ani léky na cukrovku fungovat úplně dobře. Důležité je zpravidelnit stravu, zkontrolovat spánek, zjistit zda tento člověk nemá právě nějaké úzkosti, necítí paniku nebo strach, a to případně řešit. Na tyto zdravotní problémy se předepisují jiné léky, například antidepresiva, která paradoxně mohou snížit hladinu cukrů lépe než léky takzvaně na cukrovku,“ vysvětluje doktorka Kateřina Cajthamlová.

V záznamu pořadu uslyšíte také, jaké problémy může pacientům trpícím cukrovkou způsobit nedostatek pohybu.

Spustit audio